Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ärkebiskop Antje Jackelén var på plats när temat för nästa års Bokmässa avslöjades. Bild: Tomas Ohlsson

Bildning ska prägla nästa års Bokmässa

Debatten kring Nya Tiders medverkan präglade årets Bokmässa. Nästa år ska bildning hamna i centrum, ett tema som avslöjades på mässans avslutande presskonferens.


Under söndagseftermiddagen avslöjades nästa års tema för Bok- och biblioteksmässan. Ledordet är bildning, och i samband med detta kommer också Svenska Kyrkan att spela en stor roll, då man samtidigt passar på att uppmärksamma att Reformationen firar 500 år. 

– Det är glädjande. Bildning är ett viktigt begrepp, i en tid då man allt oftare får höra att sanningen lever farligt. Vi vill vara med och diskutera detta, säger ärkebiskop Antje Jackelén, som var på plats då temat avslöjades.

2017 firar också Finland 100 år som självständig nation, vilket innebär att den finländska litteraturen kommer att vara särskilt närvarande under Bok- och biblioteksmässan.

Ett av 2016 års stora diskussionsämnen har varit huruvida alla ska få ställa ut på Bokmässan eller inte. Särskilt påtagligt blev det i debatten om den högerextrema tidningen Nya Tider, som först tilläts ställa ut, sedan förbjöds, för att slutligen släppas in igen. Hur det blir nästa år är ännu oklart.

– Vi har lärt oss mycket av det här årets debatt. Nu följer ett långt arbete där vi ska bestämma oss för hur vi ska göra, säger Bokmässans kommunikationschef, Birgitta Jacobsson Ekblom.

Så ni vet inte om högerextrema aktörer kommer att få ställa ut eller inte?
– Nej, inte i nuläget.