Bieber i skandalernas centrum

ANNONS
|

Han blev känd som den gulliga killen med svepande lugg. Men den senaste tiden har Justin Biebers helylleimage fått sig en törn. Svarta rubriker om att den unge kanadensaren har rökt gräs, slagit sin granne och smugglat in en apa i Tyskland har avlöst varandra. Om det handlar om stora snedsteg eller tonårsfasoner som förstoras av pressen är svårt att veta.

-Det råder sådan masshysteri kring honom så att till och med ett litet riskorn kan bli ett helt berg, säger Tina Merahfzoon, programledare på P3:s "Musikguiden".
"Fansen engagerar sig mer"

Det började för sex år sedan. I bruna sneakers stora som skogaholmslimpor och bakåtvänd keps står den tvärhand höga Justin Bieber och sjunger Aretha Franklins "Respect". Hans mammas spelade in det och andra klipp från sonens talangtävlingar i Kanadensiska hemstaden Stratford. Klippen spridde sig snabbt på internet och landade till slut i ett skivkontrakt. Förra året fyllde han 18 år. Efter två album med mjukpop och jullåtar släppte han då "Believe" - hans försök till ett vuxet sound med r'n'b-doftande bad boy-flirtar. Att han tagit med sig bad boy-attityden i vardagen verkar dock inte påverka hans fans.

ANNONS
-Skandalerna gör bara att fansen engagerar sig ännu mer, de vill stå upp för honom, säger Beatrice Birkeldh, chefredaktör på tidningen Frida, och fortsätter:
-Det kan nästan vara en fördel att han visar att han begår misstag och är mänsklig.
"Ingen kollaps"

Efter otaliga rapporter i svenska och utländska medier om en stjärna på fallrep sjunger Justin Bieber inte bara om respekt. Han ber om det. Bland annat använde han sig tidigare i år av bildbloggen Instagram och vädjade: "Jag är trött på pressens oräkneliga lögner". Men varken Beatrice Birkeldh eller Tina Merhafzoon tror att Justin Bieber är på väg käpprätt utför.

-Jag tror inte att det blir en stenhård kollaps, men han måste ta det lite lugnt efter den här turnén, säger Tina Merhafzoon.

Född: 1 mars 1994 i Kanada.

Familj: Son till Jeremy Black Bieber och Patricia "Pattie" Mallette. Mamma Pattie var bara 17 år när hon blev gravid med sonen. Föräldrarna var aldrig gifta och Jeremy har en ny familj, Justins halvsyskon Jazmyn, född 2008, och Jaxon, född 2009.

Civilstatus: Singel. Var tillsammans med sångerskan och skådespelerskan Selena Gomez i drygt ett och ett halvt år, paret gjorde slut i november förra året.

Bakgrund: Upptäcktes på Youtube av managern Scooter Braun. Han introducerade Bieber för r'n'b-artisten Usher som gav honom skivkontrakt. 2009 släpptes första singel "One time". Musikvideon till hitlåten "Baby" som kom året efter och sågs 75 miljoner gånger på Youtube på mindre än en månad.

Sociala medier: Har 37 miljoner följare på Twitter och 7,8 miljoner följare på Instagram.

Aktuell: Spelar i Köpenhamn på lördag och Globen i Stockholm på måndag, tisdag och onsdag nästa vecka.

Album: "My world 2.0" (2009), "Under the mistletoe" (2011) och "Believe" (2012). I år släpptes "Believe acoustic", en akustisk version av föregående skiva med tre nyskrivna låtar. Den gick direkt in på svenska albumlistans förstaplats och har sålt platina i Sverige.

Joint

Vid årsskiftet cikulerade en bild på en rökande Justin Bieber på internet. Amerikanska medier hävdade att det var en joint popstjärnan höll i och fansen rasade. När idolen besökte amerikanska humorshowen "Saturday night live" i februari pratade han om sig själv i tredje person och sade "Jag hörde att han han åkte dit med att röka gräs och att han är riktigt ledsen för det. Att människor ibland gör misstag och att han aldrig kommer att göra om det"

Grannfejd

I slutet av mars flög Justin Bieber hem till Los Angeles för en kort paus i turnén. Han hamnade i bråk med en granne som påstår att idolen har hotat och slagit honom.

Scenkollaps

Under en konsert i London svimmade superstjärnan på scenen. Han fick syrgas och återupptog konserten efter 20 minuter. Lite senare hamnade han i bråk med paparazzifotografer som kallat honom för "liten jävla idiot". Bieber blev rasande och sade "Jag ska fan slå skiten ur dig". Några dagar senare ställde han in en av konserterna i Lissabon på grund av "oförutsedda omständigheter".

Smuggelapan

Under påskhelgen beslagtogs Justin Biebers apa Mally på Münchens flygplats efter att idolen smugglat in apan från USA till Europa i sitt privata flygplan. Mally sitter nu i karantän och om Bieber inte lyckas reda upp saken kommer Mally att omplaceras.

Anne Frank-hälsning

Efter ett besök på Anne Franks hus i Amsterdam skrev Justin Bieber i museets gästbok att han hoppas att Anne Frank hade varit en "beliber", som hans fans kallas. Hälsningen får kritik och Bieber kallade i sociala medier för "självcentrerad" och "respektlös". Museet ryckte dock ut till hans försvar och menade att kommentaren var oskyldig. Anne Frank var en tonåring som alla andra och hade förstås också gillat Justin Bieber, som en vanlig tonårstjej.

ANNONS