Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Bieber i skandalernas centrum

Knarkrykten, en insmugglad apa och en attackerad fotograf. Sverigeaktuella Justin Bieber har haft ett skandaltätt år. Nu undrar omvärlden om stjärnan styr rakt mot en kollaps.

Han blev känd som den gulliga killen med svepande lugg. Men den senaste tiden har Justin Biebers helylleimage fått sig en törn. Svarta rubriker om att den unge kanadensaren har rökt gräs, slagit sin granne och smugglat in en apa i Tyskland har avlöst varandra. Om det handlar om stora snedsteg eller tonårsfasoner som förstoras av pressen är svårt att veta.

-Det råder sådan masshysteri kring honom så att till och med ett litet riskorn kan bli ett helt berg, säger Tina Merahfzoon, programledare på P3:s "Musikguiden".

"Fansen engagerar sig mer"

Det började för sex år sedan. I bruna sneakers stora som skogaholmslimpor och bakåtvänd keps står den tvärhand höga Justin Bieber och sjunger Aretha Franklins "Respect". Hans mammas spelade in det och andra klipp från sonens talangtävlingar i Kanadensiska hemstaden Stratford. Klippen spridde sig snabbt på internet och landade till slut i ett skivkontrakt. Förra året fyllde han 18 år. Efter två album med mjukpop och jullåtar släppte han då "Believe" - hans försök till ett vuxet sound med r'n'b-doftande bad boy-flirtar. Att han tagit med sig bad boy-attityden i vardagen verkar dock inte påverka hans fans.

-Skandalerna gör bara att fansen engagerar sig ännu mer, de vill stå upp för honom, säger Beatrice Birkeldh, chefredaktör på tidningen Frida, och fortsätter: -Det kan nästan vara en fördel att han visar att han begår misstag och är mänsklig.

"Ingen kollaps"

Efter otaliga rapporter i svenska och utländska medier om en stjärna på fallrep sjunger Justin Bieber inte bara om respekt. Han ber om det. Bland annat använde han sig tidigare i år av bildbloggen Instagram och vädjade: "Jag är trött på pressens oräkneliga lögner". Men varken Beatrice Birkeldh eller Tina Merhafzoon tror att Justin Bieber är på väg käpprätt utför.

-Jag tror inte att det blir en stenhård kollaps, men han måste ta det lite lugnt efter den här turnén, säger Tina Merhafzoon.