Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Beyoncé blir dansk universitetskurs

”Beyoncé, kön och ras” är en ny kurs vid Köpenhamns universitet. Och intresset har varit stort: "Hon är en superstjärna på ett helt särskilt sätt", säger Erik Steinskog, professor vid institutet för konst- och kulturvetenskap, till Uniavisen.

I kursen står kön, ras och feminism i fokus. 75 studenter har antagits för att fördjupa sig i feministiska frågeställningar och skolan var tvungen att byta lokal på grund av det stora intresset, skriver Uniavisen.

– Det var lite av en chansning att ha ett så specifikt ämne. Men det har ju lyckligtvis visat sig vara ganska populärt, för att uttrycka det försiktigt, säger Erik Steinskog som ska hålla i undervisningen, till tidningen.

Genom åren har Beyoncé bland annat gett stöd till Black Lives Matter-rörelsen och protesterat mot polisbrutalitet. Dessutom har hon använt feministiska förespråkare och symboler flitigt i musik, videos och uppträdanden.

LÄS MER: Se Beyoncé hedra polisvåldets offer med tyst minut

LÄS MER: Från superstjärna till politiskt fenomen

Enligt Erik Steinskog är tanken att studenterna ska studera den 35-åriga världsstjärnan Beyoncé för att få en djupare förståelse för samtiden.

– Jag kan tycka att det hon gör betyder något för offentligheten. Beyoncé är en av världens mest framträdande popmusiker, och när hon släpper något nytt har pressen ringt till mig och bett om mitt perspektiv. Just för att det är något som folk är intresserade av. Hon är en superstjärna på ett helt särskilt sätt, säger Erik Steinskog till tidningen och fortsätter:

– Det är också intressant att man förr i tiden har haft fokus på manliga konstnärer. När fokus har varit på kvinnliga musiker har de varit i relation till en man. Det ger uttryck för en maskulin dominands, här gör vi upp med det vilket är viktigt.

Men det här är inte första gången Beyoncé blivit en universitetskurs. Redan 2014 startade Rutgers University i New Jersey i USA kursen "Politisera Beyoncé".

LÄS MER: Beyoncé blir universitetskurs