Beyoncé hyllas ofta för sitt visuella uttryck på scenen – här uppträder hon under sin "Formation tour" 2016. Arkivbild.
Beyoncé hyllas ofta för sitt visuella uttryck på scenen – här uppträder hon under sin "Formation tour" 2016. Arkivbild.

"Beyoncé och Jay Z gör precis som de vill"

Få musikintresserade har missat Beyoncé och Jay-Z:s överraskningsalbum, som släpptes lagom till deras Sverigespelning på Friends arena. Men hur fick paret sin enorma stjärnstatus?

ANNONS
|

Texten "Nytt album ute nu" dök plötsligt upp på storbildsskärmarna vid slutet av Beyoncé och Jay-Z:s Londonspelning under uppföljningsturnén av "On the run tour" från 2014.

"Everything is love" heter albumet, där duon kallar sig för The Carters. Men hur oväntat var släppet egentligen?

- Det var väntat. Helt plötsligt skulle de ut på "On the run II" vilket är fett, men någonting måste ju tillföras till den här turnén för att den fortfarande ska vara intressant att se på, säger Tina Mehrafzoon, programledare för Sveriges Radios "Musikguiden i P3".

ANNONS

Att det var ett helt album var däremot en överraskning.

- Man hade kanske väntat sig en singe. Men det här är giganter på musikscenen internationellt, de gör precis som de vill, tillägger hon.

Hyllade solokarriärer

Beyoncé gjorde sig ett namn internationellt i slutet av 90-talet som sångare i r'n'b-gruppen Destiny's Child, innan hon gick över till en hyllad solokarriär. Jay-Z debuterade även han mot slutet av 90-talet, och ses som en av världens mest betydelsefulla hiphop-artister.

TT: Hur blev de så stora?

- De har varit smarta med sina uttryck skulle jag vilja säga, speciellt Beyoncé som har blivit en väldigt stor ikon för många människor. Inte minst genom "Lemonade" där hon verkligen satte ner foten och visade var skåpet ska stå. Sedan hon släppte de senaste skivorna har det varit en helt annan standard, speciellt då hennes visuella uttryck har varit så starkt, säger Tina Mehrafzoon.

ANNONS

Jay-Z har i stället haft stor påverkan på själva musikindustrin, anser Mehrafzoon.

Har gjort "bizz"

- Det har hänt så himla mycket på hiphop-scenen och det är inte nödvändigtvis Jay-Z som har stått för de mest progressiva egenskaperna i det musikaliska på senare år. Men han har varit med och producerat och tagit fram den här Tidal-grejen, gjort mycket "bizz", säger hon.

Tidal är en musikströmningstjänst som ägs av Jay-Z, där bland annat Beyoncés "Lemonade" släpptes exklusivt. Syftet med tjänsten är bland annat att ge en bättre ekonomisk ersättning till artister, och på det nya albumet får bland annat konkurrenten Spotify en känga i en av låttexterna.

- Visst, all heder till dem för att de står för det här, men de är inte hjältar för det – Beyoncé och Jay-Z har råd att göra det här. De som är i ännu större behov av rättvisa ersättningar är på en betydligt lägre nivå än Jay-Z och hans polare, säger Tina Mehrafzoon.

ANNONS

Beyoncé och Jay-Z spelar på Friends Arena i Solna den 25 juni.

TT

Fakta: Fem fakta om The Carters

Otrohetsrykten:

Tog fart ordentligt efter Beyoncés album "Lemonade", med textrader som: "Uh, this is your final warning, you know I gave you life, if you try this shit again, you gon' lose your wife". När Jay-Z sedan släppte "4:44" refererade även han till ämnet.

I en intervju i The New York Times 2017 bekräftade Jay-Z otroheten, och sade bland annat att "Vi använde nästan vår konst som en terapibehandling". När de nu är ute på sin "On the run II" framträder paret som en enad front, och "Everything is love" verkar vilja ge sken av att paret nu är lyckligare än någonsin.

Pengar:

2018 rankades Jay-Z som världens rikaste hiphop-artist, med tillgångar på 900 miljoner dollar, drygt 9,4 miljarder kronor, enligt Forbes. Året innan listade samma tidning Beyoncé som den bäst betalda kvinnan inom musikbranschen, med en inkomst på 105 miljoner dollar, cirka 883 miljoner kronor, före skatt och avgifter under perioden juni 2016 till maj 2017.

Tidal:

Jay-Z äger strömningstjänsten Tidal, vars uttalade syfte bland annat är att ge bättre ekonomisk ersättning till artister. Här släppte de sitt nya album "Everything is love" först exklusivt, innan den hamnade på andra sajter. Beyoncés "Lemonade" släpptes enbart på Tidal.

Enligt en granskning av den norska tidningen Dagens Näringsliv ska lyssningsstatistiken för Beyoncé och Jay-Z på Tidal vara manipulerad, genom att stora mängder lyssningar lagts på kunders konton. Sammanlagt rör det sig om 320 miljoner fejklyssningar, enligt tidningen. Tidal förnekar anklagelserna.

Konkurrenten Spotify fick sig även en känga på parets nya album, där Beyoncé rappar: "Patiently waiting for my demise, 'cause my success can't be quantified, If I gave two fucks about streaming numbers, would have put Lemonade up on Spotify".

Politik:

Beyoncé och Jay-Z har stöttat både Barack Obama och Hillary Clinton under tidigare presidentval. Paret har också gjort sig kända för att uppmärksamma diskrimineringen av svarta i USA, bland annat genom att öppet stötta organisationen "Black lives matter". Kampen för svartas rättigheter återfinns i textrader, uttalanden och framträdanden.

Feminism:

Beyoncé ses av många som en feministisk ikon. Under hennes "Mrs Carter tour" uppträdde hon bland annat framför en bildskärm som med stora bokstäver visade ordet "Feminist". Syftet med uppvisningen var att mer börja diskutera vad feminism är, berättade hon efteråt för tidningen Elle.

"Jag är inte säker på att alla förstår vad feminism är, men det är väldigt enkelt. Det är någon som är för lika rättigheter för män och kvinnor", sade hon då.

Fakta: Beyoncé och Jay-Z

Beyoncé Knowles föddes 1981, och är en amerikansk sångerska, låtskrivare och skådespelare. Hon slog igenom i r'n'b-gruppen Destiny's Child, och påbörjade 2003 en solokarriär. Beyoncé har nått stora framgångar inom musikvärlden, inte minst med albumet "Lemonade" från 2016.

Jay-Z, eller Shawn Carter som han egentligen heter, föddes 1970 och är en amerikansk rappare. Hans första album "Reasonable doubt" släpptes 1996, men det stora genombrottet kom 1998 med "Vol 2: Hard knock life". Jay-Z pensionerade sig från artistkarriären 2003, blev skivbolags-vd, men började spela in egen musik igen 2006.

Paret gifte sig 2008.

ANNONS