Beslutet: Slå ihop HDK och Valand till en skola

HDK och Valand ska slås ihop till en skola, med en gemensam prefekt. Omorganisationen ska vara klar 1 januari 2020.

ANNONS
|

Styrelsen för Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet tog ett så kallat inriktningsbeslut i förra veckan.

Enligt beslutet ska de båda institutionerna Akademin Valand och Högskolan för design- och kosthantverk (HDK) slås ihop. Göteborg ska den 1 januari 2020 få en gemensam högskola för konst och design.

– Internationellt är det så det har sett ut länge och det finns också många beröringspunkter mellan institutionerna, säger Ingrid Elam, dekan vid Konstnärliga fakulteten.

Gör ni det för att spara pengar? - Inte i första hand. Jag har varit med om många sammanslagningar och de har aldrig sparat pengar. Däremot handlar det om att använda pengarna på bättre sätt. Vissa saker kan man jobba bättre med, vad vill jag inte gå in i detalj på än.

ANNONS

Försöket 2011 misslyckades

Ulf Dalnäs, prefekt vid HDK, ser positivt på en framtida sammanslagning. - Det har varit uppe till diskussion många gånger, senast 2011. Då var det alltför svårt, vi låg för långt ifrån varandra. Många här tyckte det var synd, säger han.

Nu är tiden, och personalen, mogen, tror han. - Idag har vi mycket mer internationell personal som inte ser en sammanslagning som något konstigt.

"Tanken har mognat"

Ingrid Elam menar att en bidragande orsak till att institutionerna idag är positiva till ett samgående är det redan pågående projektet att bygga ett nytt, gemensamt hus åt fakultetens tre institutioner (förutom Valand och HDK ingår Högskolan för scen och musik). Projektet heter Campus Näckrosen och ska ligga bredvid nuvarande Artisten.

- Där kommer man kunna samordna teknik, verkstäder och mycket mer. När man sett det har tanken mognat och nu finns en vilja att samarbeta kring olika saker och på sikt bli en institution, säger Ingrid Elam.

Betyder det här att HDK blir en del av Valand? - Nej, det betyder det inte, det betyder att två blir en. HDK är för övrigt dubbelt så stort som Valand. Vad institutionen ska heta blir en senare fråga. Vi står inför en lång process där detaljplaneringen inte ens är påbörjad.

ANNONS

"Det är något konstigt med Göteborg"

Det största bekymret framöver tycks vara att projekt Campus Näckrosen går trögt och Ingrid Elam döljer inte sin frustration. - Det är något konstigt med Göteborg, det ska kohandlas och göras om, det finns massor av planer men inga beslut. I Malmö hade det stått ett hus där efter tre år, i Göteborg tar samma process 15 år, säger hon.

ANNONS