Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besökare vid premiären

GP:s reporter haffar några av de inbjudna vid premiärvisningen.
Gunnar Bergdahl, kulturchef för Helsingborgs Dagblad, tidigare chef för Göteborgs filmfestival:
Vad har du för förväntningar på Arn?
- Ja, i och med att det är den största svenska filmproduktionen någonsin är det klart att man är nyfiken. Sedan kan man ju fundera över hur Jan Guillous ursprungsvision - att med sin medeltidssaga försöka påverka och mildra svenska folkets islamofobi - har förvaltats.

Staffan Furå, invald bland bröderna i ordenssällskapet Tempelriddarna af Rodern i Norrtälje samt medlem i en tornerspelsförening i Nyköping (har sytt sina kläder själv):
Hur äkta känns kostymerna och rekvisitan i Arn?
- Trovärdigheten för gemene man är nog hög, men för oss specialinsatta är det ju en annan sak. Vi ser ju att det inte är "riktiga" ringbrynjor och andra grejor i filmen, men det är ju av förklarliga skäl: det skulle bli för tungt att rida runt i dem.

Sofia Helin, spelar Cecilia Algotsdotter i filmen Arn - Tempelriddaren:
Hur har du förhållit dig till filmens könsroller med den starke krigaren och den väna ungmön inspärrad i kloster?
- Jag har funderat mycket kring det och ser det som att jag går in i en sagovärld där det finns arketyper. Jag förhåller mig till genren och tiden filmen utspelar sig i, då kvinnans lott var en annan än idag. Ser man båda filmerna ser man också min rollfigurs utveckling. Jag ser henne som en kvinna fylld av egen stark vilja.

Gustav Skarsgård, spelar Kung Knut i filmen Arn -Tempelriddaren:
Vad var höjdpunkten under inspelningen, och ditt värsta umbärande?
- Att det var så storslaget var lustfyllt, att man kom så nära berättandet. Jag tyckte mest om resonerandet kring religion som maktmedel i romanerna, och människornas debackel med sin egen tro. Det värsta med inspelningen var det ständigt pågående, aldrig avslutade, manusarbetet där man ibland själv fick sitta och skriva om nästa dags repliker.

Kicki Ilander, kostymör under inspelningen av Arn:
Vilket var din största utmaning?
- Mängden och längden. Man fick tänka hundra istället för tio och ange kilometer tyg istället för meter. Det känns som vi har gjort film på film på film jämfört med en vanlig svensk rulle. I början var det faktiskt svårt att förstå hur stort det var, men när vi kom ner till Marocko där de spelat in Gladiator och andra storfilmer så tyckte de att våra femhundra statister - det var ju ingenting.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.