Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Besökare larmar om kaos på Summerburst

Leticia Maciel svimmade inne på dryckesområdet och flera personer vittnar om orimlig trängsel på Summerbursts första dag. Ytterligare några talar om sexuella övergrepp och våld.

Ett 20-tal personer har skrivit inlägg på Summerbursts evenemangssida på Facebook där de vittnar om extrem trängsel. En del är så besvikna att de inte ens vill gå dit till festdag nummer två. Leticia Maciel från Uddevalla svimmade inne på drinkområdet.

– Vi stod längst bak på grund av trängseln. Men efter ett tag blev det sådant tryck bakåt så vi hamnade närmre borden. Plöstligt flög en kille som stod på ett av borden rätt på mitt huvud så jag ramlade bakåt, slog i huvudet och svimmade. Jag vaknade utanför dryckområdet, berättar Leticia Maciel.

Där blev hon sittandes i över en halvtimme tillsammans med sin pojkvän. Men det värsta med upplevelsen var bemötandet från evenemangets sjukpersonal, menar Leticia.

– De sa att de hade för mycket att göra och att det som hänt mig inte var så allvarligt. ”Du får åka till sjukhuset själv”, sa dem. Men jag var alldeles snurrig och hade ingen energi så vi satt bara i 20 minuter till, säger Leticia.

 

Liknande vittnesmål finns att läsa på evenemangets sida på Facebook. En kvinna skriver att hon fastnade i trängseln.

– Var en av de nertrampade, panikslagna som äntligen fick vakterna att reagera genom att tränga mig åt sidostaketet och skrika gör något. NU! NU! NU!! De fick lyfta över mig, skriver hon på evenemangssidan.

Utöver dessa berättelser om trängsel dyker det också upp inlägg om sexuella övergrepp och våld. Johanna Asplund och hennes vänner stod i en av köerna på evenemangsområdet när två killar börjar tafsa på hennes vänner,

– De sa ifrån men killarna fortsatte. ”Skulle det vara ok om jag tog dig i skrevet?” frågade jag då. "Ja, men gör det!" Då sa jag att "till skillnad från dig visar jag respekt för andra människor", återger Johanna Asplund.

 

Men trakasserierna fortsätter och en kille påpekar att Johannas kompis är förlovad men att killen inte är där. Johanna ska då ha svarat att hennes vän måste få gå ut och ha kul bäst hon vill. 

– Då tar snubben tag i mina flätor och luggar mig. Jag försöker komma loss, det känns som att det håller på i flera minuter. Till slut drar hans kompis loss honom, berättar Johanna Asplund.

Kvällen fortskrider med diverse kränkande kommentarer från främlingar. Hon noterar också hur andra personer blir omkringknuffade och får höra glåpord.

– Det var fruktansvärt! Alla betalar en viss summa för att gå och alla vill egentligen bara dansa och ha kul. Det brukar vara bra stämning, man tjänar inget på att trycka ner okända. Vi är alla vuxna och jag tycker att folk borde kunna bete sig, menar Johanna Asplund.

Sa du till vakterna?

– Nej, det är så vanligt. Det händer hela tiden att man blir tafsad på som tjej, oavsett om det är på Summerburst eller på krogen. Jag tror inte att vakterna hade gjort nåt. De kanske hade reagerat på han som luggade mig men de försvann efter det hände, avslutar Johanna Asplund.

Arrangörerna är väl medvetna om de problem som var under gårdagen. Nu ligger allt fokus på att säkra en bättre upplevelse för besökarna idag.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och beklagar verkligen att folk fått en så tråkig upplevelse som många skriver om. Vi är medvetna om att vi hade för högt tryck vid serveringsområdena och vid passagerna mellan områdena. Vi jobbar mycket med säkerhet och vi gjorde förändringar i går och fortsätter under dagen i dag, säger Amanda Hansen på Live Nation. 

 

Nu har marginalerna utökats för att undvika trängsel. Amanda Hansen berättar även att Live Nation har kontaktat de som klagat via Facebook. Dessa erbjuds nu rundturer av området och platser att sitta på som en slags kompensation. 

– Vi har inte fått in några anmälningar om sexualbrott men det är otrolgit allvarligt om någon känt sig utsatt. Vi uppmanar alla som har någon typ av klagomål att höra av sig till oss, fortsätter Hansen.

Hon berättar att festivalen är under ständig utveckling. Säkerhet är ett prioriterat område för arrangörerna.

– Vi har säkerhetsvärdar på hela området, det har vi alltid på våra evenemang. Har man några problem är det bara att höra av sig till dem. Vi hoppas att alla får en bra upplevelse idag, säger Amanda Hansen.