Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folk röker inne på kontor. Modet och inredningsstilen är motsatsen till det ständigt uppdaterade Stockholm. Först var jag stressad över det, visste inte om det var en bra grej eller en dålig, liksom? Nu tycker jag livsstilen i Berlin är enormt skön, befriande, säger Adiam Feireiss.

Berlin är en resa tillbaka till 90-talet

Adiam är tillbaka, med ny producent, nytt efternamn, nytt land och ett helt nytt sound som formats av nya hemstaden. Singeln Desert island låter som om en gammal Massive Attack-låt plockats upp i Berlin och fått 2015-beats.

Hon verkade komma från ingenstans när hon dök upp med ett slags ny soulrock på P3 Guld-galans scen 2009. Med ett band bestående av medlemmar från Kent och The Soundtrack of Our Lives och med Tomas Rusiak i tätt samarbete. Samma år hyllades Adiam Dymott som den svenska rockens nykomling med sitt album Adiam Dymott.

Men även om Adiams coola, svala uttryck gillades och hyllades, slog hon aldrig igenom riktigt så stort som alla hoppats på. Fast nu är hon tillbaka, i ett nytt land, med en ny producent, ett nytt efternamn och ett helt nytt sound.

Det är krispig höst i Berlin. På bron över floden Spree blåser en frisk vind upp en svag doft av cannabis. Jag promenerar från kulturtäta stadsdelen Kreuzberg till kajen i Friedrichshain, där Universal Musics enorma Berlin-kontor reser sig över floden. 

Det här är Adiams nya hemstad. Hon tar emot mig på det stora skivbolagskomplexet. I lobbyn har de möblerat med gungor istället för soffor. Sedan tre år tillbaka är den historiskt tunga tyska staden Adiams hem. För en dag tog det bara stopp hemma i Stockholm.

– Just då var jag var så otroligt trött på det livet jag levde. När jag rest kändes det liksom inte kul att komma hem. Jag var inte ett dugg inspirerad och behövde någonting nytt, berättar Adiam, som i dag blivit vän med Stockholm igen och bor där delar av året.

Eftersom hon redan hade kontrakt med det stora tyska skivbolaget, och Berlin bara ligger en dryg timme bort föll sig valet att testa Tyskland ganska naturligt.

– När jag kom hit kändes det som att åka tillbaka till 90-talet. Folk röker inne på kontor. Modet och inredningsstilen är raka motsatsen till det ständigt uppdaterade Stockholm. Först var jag stressad över det, visste inte om det var en bra grej eller en dålig, liksom? Nu tycker jag livsstilen i Berlin är enormt skön, befriande, säger hon.

Någonting annat som påminner om 90-talet är Adiams nya musikaliska inriktning. För ett par veckor sedan släppte hon EP:n Dark Lake med två helt nya låtar och tre remixer. Singeln Desert island låter dovt, dunkelt och soulig. Som om en gammal Massive Attack-låt plockats upp i Berlin och fått 2015-beats. Det är resultatet av hennes Berlin-flytt och arbetet tillsammans med producenten Dave Sitek från bandet TV on the Radio. De spelade in hela albumet, som kommer i vår, under sex veckor i Los Angeles.

– Vi skapade vår egen bubbla där. Han bidrog med sina elektroniska mörka, råa ljud och jag med vackra melodier och mörka texter. Soulfullt med 90-tals r’n’n och hiphop-influenser, förklarar Adiam.

Hon bodde i stadsdelen Silverlake och åkte varje dag klockan 14 till Glendale där Dave Siteks kombinerade boningshus och studio låg. De jobbade fram till natten. Och åt middag tillsammans med medlemmarna ur två punkband, som också bodde i huset.

– Men vad de egentligen gjorde där var lite oklart. Hur som helst var det otroligt inspirerande att träffa de här supercoola kvinnorna som gjorde svinbra punk.

Adiam fingrar på en av ringarna på sina tatuerade händer. Hon är helt klädd i svart, har långa ögonfransar och det tjocka svarta håret rakfönat. 

Från taket på Universals Berlin-kontor ser man tv-tornet på Alexanderplatz försöka sticka hål på molnen. Här i Tyskland är skivindustrin fortfarande hyfsat intakt. Kanske inte riktigt i klass med 90-talet, men en kombination av hårda nedladdningsstraff och extremt dyrt mobilt internet gör att det fortfarande konsumeras cd-skivor. Man ser sällan folk på gatan gå och lyssna på Spotify i lurarna – det är alldeles för dyrt.

– Ja, och laddar man ner får man en bot hem direkt. Jag har börjat lyssna mycket på vinyl sedan jag flyttade hit, säger hon.

I Berlin bor Adiam tillsammans med sin tyska man, en curator som förläser på konstskolor över hela Europa. Hon har gift sig med en man från Berlin och har gått en tyskakurs. Men hon berättar förläget att hon inte vågar prata språket fullt ut riktigt än.

– Fast jag hade det lyxigt när jag pluggade. Tyska är så likt svenskan, man kan liksom chansa på de flesta orden. I min klass gick många vietnameser. De hade det svårare…

Berlin har med sin närhet till Sverige och med sin direkta anknytning med lågprisbolag blivit ett av svenskars främsta kulturresemål. Billiga hyror, enkla ölbarer och kaféer. Berlin är fattigt men sexigt som stadens borgmästare sa. Under de senaste åren är det också ett av de europeiska centrumen för start-ups. Svenska musiktjänsten Soundcloud är exempelvis baserad i Berlin.

– Det är väldigt mycket svenskar här. Men jag umgås mest med folk härifrån faktiskt.

Den tyska skivbolagsrepresentanten pekar på klockan. Intervjutiden är slut, på minuten.

– Vi är i Tyskland, som sagt, säger Adiam och skrattar.

Fakta: Adiams bästa Berlintips

* Viktoriapark, Kreuzberg: ”En konstgjord höjd, varifrån man kan se ut över hela stan. Det är otroligt vackert.”

* Würgeengel, Dresdener Strasse 122: ”Ett gammalt klassiskt cocktailhak med jättegoda drinkar och superfin inredning. Plus att man får röka cigg inne.”

* Berliner Philharmonie: ”Konserthallen är otroligt vackert. Det är ritat av Hans Scharoun, samma arkitekt som gjort stadsbiblioteket. Jag går dit minst en gång varannan månad.”

Fakta: Adiam

Ålder: 32 år

Bor: I Berlin och Stockholm

Familj: Gift

Bakgrund: Debuterade 2009 med ett självbetitlat album som skrivits och producerats av Tomas Rusiak

Aktuell: Släppte nyligen ep:n Dark Lake med bland annat en uppmärksammad remix av LDC Soundsystems Tyler Pope. De nya låtarna är ett samarbete med Daniel Ledinsky och Dave Sitek från Tv on the Radio.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.