Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är så himla viktigt att den finns", säger Marcus Berggren om Manifestgalan som han i år leder tillsammans med Moa Lundqvist. Arkivbild.

Berggren ska skämta snällare på Manifestgalan

Med vass tunga skämtade han om Håkan Hellström och Lorentz på P3 Guldgalan härom veckan. När komikern Marcus Berggren leder indiegalan Manifest utlovar han en varmare ton.

Även om musikkarriären aldrig lossnade ordentligt för komikern Marcus Berggren så känner han stor samhörighet med artisterna som uppmärksammas vid den årliga Manifestgalan och kallar sig själv för "en gammal indiesnubbe".

- Från att jag var tolv till tjugotvå hade jag olika dåliga indieband med fyra ledsna killar och gjorde den grejen, säger han och erkänner att han bär på ett mainstream-förakt som nog aldrig riktigt kommer att försvinna.

Tillsammans med komikern Moa Lundqvist, som han har arbetat med tillsammans med i Sveriges Radios "Tankesmedjan", leder han galan på Nalen i Stockholm den 2 februari och hoppas att det ska bli "en riktig pangkväll".

Ville vara pretto

Den snart 28-årige komikern växte upp i Kungälv och har alltid haft nära till skämt och varit klassens clown. Han drömde länge om att bli artist och säger att han har provat de flesta kreativa uttryck man kan komma på. Men så en dag för två år sedan bestämde han sig för att satsa helhjärtat på att bli komiker.

- Förut hade jag en ambition om att vara mer pretto. Jag tänkte att jag skulle säga smarta saker och skriva romaner, men det var aldrig något som uppskattades. Det jag hade var att jag var ganska rolig. Det är det folk uppskattar och det är det jag gillar, säger han.

Han gick till klubbar som Big Ben i Stockholm och ställde sig på scenen. Igen och igen. Dessutom startade han en podd tillsammans med sin bästa kompis Carl Stanley och en Youtube-kanal. Hans hårdföra framträdande på P3 Guld den 20 januari gjorde att en ny och bredare publik fick upp ögonen för honom, även om han själv inte vågar tala om det som ett genombrott.

"Känner genuin kärlek"

På P3 Guld delade han ut verbala smällar till flera av artisterna på plats och han tror att det är möjligt att någon tog lite illa vid sig.

- Ja, där hade jag ju en lite annan åsikt. Den grejen kan man ju som tur var inte förvänta sig på Manifestgalan eftersom där känner jag bara genuin kärlek till dem som ligger på oberoende skivbolag och kämpar med det här år ut och år in, utan att bli kända och rika. Utan bara för att de brinner för sin musik, säger Berggren.

När det delas ut kängor under Manifestgalan blir det inte mot artisterna på plats – sparkarna kommer att riktas utåt.

- Det finns ju andra musiker och sfärer att skoja om.