Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Ajax, Nano, Anna Bergendahl och Arvingarna gick vidare till final efter deltävlingen Andra chansen i Melodifestivalen i Nyköping. Under kvällen fick programmet in över 7 mijoner röster.

Bergendahl i final: Helt makalöst

I Andra chansen fick Anna Bergendahl sin revansch inför hemmapubliken och slog ut Melodifestivalsveteranen Andreas Johnson i en duell. Nu återstår att se om låten "Ashes to ashes" kan charma svenska folket i finalen. Till final gick även Arvingarna, Lisa Ajax och Nano.

Andra chansen avgjordes i Nyköping på lördagskvällen – med fyra nya finalister i Melodifestivalen. En av dem var förhandstippade Anna Bergendahl, som hade både hemmapubliken och familjen i ryggen på arenan i Nyköping

- Helt makalöst, det var ett sådant stöd här i kväll. Något av det bästa jag varit med om, sade hon till TT.

26 år efter vinsten med "Eloise" fick Arvingarna en ny vinstchans i Melodifestivalen. Kvartetten tog hem flest röster med sin "I do" i duellen mot Rebecka Karlsson.

- Vi känner ju att vi har en låt som är bred för folket därhemma, en klassisk schlager med 60-talsvibe, så en liten aning hade man kanske att vi skulle ta det ändå, sade Casper Janebrink.

I finalen har de startnummer tolv och går alltså ut sist – precis som i Andra chansen.

- Lite jobbigt att sitta och lyssna på alla bidragen förstås, men det kan också vara bra för då har folk vår låt färskast i huvudet när det är slut, sade Casper.

Nano vidare

Det har varit en tuff vecka för Nano, som strax före fredagens genrep fick besked om att hans lillebror varit med om en trafikolycka och var allvarligt skadad. Men han valde ändå att medverka i Andra chansen och framförde "Chasing rivers" i duellen mot Vlad Reiser – och vann.

Efter tävlingen gjorde han inga intervjuer, utan lämnade ett skriftligt meddelande till pressen via sin agent: "Omständigheterna har varit speciella men ni har gett mig styrka och kraft att genomföra detta. Tack!"

För andra gången tog sig Lisa Ajax vidare från Andra chansen. Hennes ballad "Torn" vann mot Martin Stenmarck i vad båda beskrev som en känslosam duell.

- Vi kör båda på mycket känslor och hans låt berörde mig verkligen, sade Ajax till TT.

Överraskade Kodjos mamma

Kvällens programledarpar Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor inledde showen med ett funkigt medley. Bland annat sjöng de delar av Bruno Mars "Uptown funk" och "Get on up" av James Brown.

Varken Marika Carlsson och Eric Saade var på plats, utan återvänder först till finalen nästa vecka.

En av de stora överraskningarna var att Johnny Logan dök upp och framförde "Hold me now" tillägnad Kodjo Akolors mamma, som satt i publiken. Därefter uppträdde Måns Zelmerlöv och Johanna "Dotter" Jansson med låten "Walk with me".

Finalen hålls på Friends arena i Stockholm den 9 mars.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om att det var fel på ljudet i arenan.