Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

2 x Roland Hassel. Lars-Erik Berenett tycker att Ola Rapace blir utmärkt i rollen som den klassiska tv-snuten. BILDER: Scanpix

Berenett hyllar valet av Rapace som nye Hassel

TV-klassikern Hassel kommer tillbaka. Ola Rapace har fått huvudrollen som den ikoniske polisen. - Det blir bra, Ola är en begåvad skådis, säger original-Hassel Lars-Erik Berenett.

Olov Svedelids hårdkokte polis Roland Hassel blev ett av 1980-talets mer bekanta ansikten i tv-rutan.
- Hassel röstades faktiskt fram som "årets tv-personlighet". Kan du tänka dig, det var andra tider, inte alls samma utbud som i dag, säger Lars-Erik Berenett, 73, som gjorde huvudrollen då det begav sig.
2012 dök rollfiguren som pensionerad kriminalare i en Hassel – Privatspanarna. Och nu är det dags igen. Hassel blir en tv-serie i tio delar, av Henrik Jansson-Schweizer och Morgan Jensen. Serien blir Viaplays nästa originalserie efter Swedish dicks och Okupationen och skildrar hur Hassel och hans kollegor kämpar mot den allt grövre brottsligheten i Stockholm.

"Jag ser fram emot att göra en modern, svensk polisserie som vill något mer än att passa till fredagsgroggen", säger Ola Rapace i ett pressmeddelande.

Berenett nöjd med Rapace

Original-Hassel, Lars-Erik Berenett är som sagt nöjd med valet av Ola Rapace, men menar att det är oerhört viktigt att hitta rätt skådespelare även till andra roller.
- Jag hade turen att ha många duktiga kollegor med mig. Ingen kan bära upp en sådan här tv-serie på egen hand, konstaterar Lars-Erik Berenett.
Vad är det hos Hassel som gör att han fortfarande har sådan dragningskraft?
- Ja, alltså för tidigare generationer av tv-tittarna sitter han nog i generna. Grunden är ändå Olov Svedelids böcker, de är oerhört välskrivna och det här med grov brottslighet är ju dessvärre fortfarande aktuellt. Det kommer säker bli en delvis annan slags tv-serie i dag, både samhälet och tv-tekniken har utvecklats och förändrats säger Lars-Erik Berenett.

"Det ska finnas en doft av kriminalitet"
Hassels roll i dagens Sverige är något som även den nye upphovsmannen tar upp.
 "Jag är extremt glad att vi fått förtroendet att återuppta berättelsen om Roland Hassel. Precis som i Svedelids ursprungliga vision kommer serien att reflektera samtida händelser i det allt hårdare samhällsklimatet", säger han i ett pressmeddelande.
Lars-Erik Berenett fick jobbet som Hassel efter att författaren Olov Svedelid sett honom i tv-serien Spanarna där även Tor Isedal och John Harrysson medverkade.
- Jag spelade en rymling från ett fängelse och Olov såg någonting där som han var ute efter. Det ska finnas en doft av kriminalitet i Hassel-figuren, en känsla av att hans liv hade kunnat ta en annan bana om han inte hade fått hjälp att ta rätt beslut. Så är det ju för många av oss, konstaterar Lars-Erik Berenett.

Tar det lugnt
Själv lever han nu ett lugnt pensionärsliv, men tar ändå ett och annat uppdrag som skådespelare.
- Numera gör jag bara sådant som ligger nära hjärtat, jag hoppar in om någon av mina vänner har ett speciellt projekt eller kanske läser in några Dagens dikt hos Sveriges Radio. Jag är snart 74 bast, det gäller att ta vara på dagarna.
Inspelningen av nya Hassel inleds senare i år med planerad visning på Viaplay under 2017.