Beredd på debatt under biennalen

Nav Haq är curatorn som håller i trådarna för årets konstbiennal i Göteborg. Tillsammans med 30 konstnärer undersöker han hur det sekulära samhället mår i dag.

ANNONS
|

Den 9 september ska allt vara klart. Nav Haq borde vara stressad, men verkar helt lugn.

–Jag är inte det minsta orolig. Det här är den roliga delen, när du måste bli konkret och börja leverera, säger han.

Det är drygt två månader kvar till öppningen av Gibca 2017, med den svårlästa titeln Wheredoiendandyoubegin - On secularity. Biennalens brittiske curator är i stan för att lotsa projektet in i slutfasen.

Syns på åtta-nio ställen i stan

Ett 30-tal konstnärer ska bland annat skapa en rad platsspecifika verk. Konstverken kommer att fylla både Röda sten konsthall och Göteborgs konsthall och dessutom synas på åtta-nio ställen på stan.

ANNONS

Fortfarande har varken program eller konstverk avslöjats, men Nav Haq berättar om ett projekt som han är särskilt förtjust i.

–Leif Elggren och Carl-Michael von Hausswolff och deras 25-åriga projekt Elgaland-Vargaland tycker jag är högintressant.

Skriv din egen grundlag

Konungarikena Elgaland-Vargaland består av världens alla geografiska, mentala och digitala gränsområden. Riket utfärdar pass och frimärken och Nav Haq är själv medborgare.

Givetvis har Elgaland-Vargaland en grundlag. Men vad säger att det är staten som ska bestämma vad som står där? Elggren och von Hausswolff kommer låta människor prova på att skriva sina egna grundlagar.

–Många människor har aldrig läst sitt eget lands grundlag, undantaget är väl USA. Människor känner inte att de har någon makt över den, säger Nav Haq.

"Önskar jag var mer som han"

Just då anländer de två konstnärerna till Röda sten för ett möte och Leif Elggren vinkar glatt.

–Han har fortfarande barnasinnet kvar, jag önskar att jag var mer som han, säger Nav Haq.

Han har tidigare bott i Bristol och jobbar sedan fem år i Antwerpen, där han är intendent på museet för samtidskonst. Han tycker sig se likheter mellan dessa städer och Göteborg.

–Jag tycks hela tiden hamna i hamnstäder med ungefär samma storlek. Men jag gillar det. Göteborg känns mer "äkta" än Stockholm och har en mer mänsklig storlek.

ANNONS

Hur ser du på det sekulära samhället i Sverige och Göteborg?

–Sverige har rykte om sig att vara ett liberalt, socialt progressivt samhälle, men visst finns det problem. När man kommer till Göteborg är det så tydligt att det är en segregerad stad.

"Fundamental påverkan på människors vardagsliv"

Det övergripande temat "Secularity" är svårdefinierat, men kommer att utmynna i verk som utforskar en rad brännande aktuella ämnen.

–Ordet framstår som väldigt abstrakt för många, men det har ett fundamental påverkan på människors vardagsliv. Det sekulära samhället har möjliggjort sådant som aborträtt, samkönade giftermål, yttrandefrihet, religionsfrihet, enkelt uttryckt olika former av jämlikhet.

"Människor blir rädda"

Nav Haq är medveten om att debatten kring vissa verk riskerar att bli polariserad och hätsk.

–Det är ett problem att människor blir rädda när de ställs inför sådant det inte förstår. Det är en utbildningsfråga.

Men kommer du att kunna utbilda alla?

–Kanske inte alla. Men jag tror på att använda konstnärernas kreativitet för att öka komplexiteten i de här frågorna. Det är nödvändigt för att vi ska kunna förstå vårt eget samhälle.

Fakta: Konstnärerna

Alexander Tovborg, Archivo F.X. i samarbete med Bassam El Baroni & Pedro G. Romero, Basim Magdy, Dimitri Venkov, Etel Adnan, Fahd Burki, Fatma Bucak, Francesc Ruiz, Haegue Yang, Haseeb Ahmed & Daniel Baird, Hilma af Klint, Jens Haaning, Joakim Forsgren, Jonas Staal, The Kingdoms of Elgaland-Vargaland, Lawrence Abu Hamdan, Maddie Leach, Michèle Matyn, Måns Wrange/OMBUD, Olivia Plender, Public Movement, Riikka Kuoppala, Rose Borthwick, Santiago Mostyn, Saskia Holmkvist, Ellen Nyman & Corina Oprea, Shilpa Gupta, Sille Storihle. (Källa: Gibca)

ANNONS