Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Huvudrollsinnehavaren John Cho i en scen ur thrillern "Searching". Pressbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Berättelsen måste skildras på en datorskärm"

En hel film som utspelas på en datorskärm – kan det verkligen bli bra? Det där funderade regissören Aneesh Chaganty över när man diskuterade möjligheten av att göra en sådan film.

Resultatet blev den i USA hyllade och redan prisbelönade thrillern ”Searching”, som långfilmsdebuterande Chaganty skrev tillsammans med sin kompis Sev Ohanian. Filmen handlar om hur en tonårstjej spårlöst försvinner i Los Angeles.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hennes förtvivlade pappa börjar söka efter henne på nätet och publiken får följa hans jakt – bland annat när han söker upp hennes kompisar i videosamtal. När jakten blir offentlig och polisen kopplas in följer vi även nyhetsrapporteringen på dataskärmen.

"Isärkopplade"

En beskrivning gör inte filmen rättvisa – det är betydligt mer spännande än vad det kanske låter.

- De flesta filmer undviker att, i för stor utsträckning, skildra vad som händer på datorskärmar. Man tycker inte att det är filmiskt. Vår utmaning var att gå emot det, att hitta det drama som skulle göra att publiken ville sitta kvar. Vi gjorde inte en film som utspelas på en skärm, vi gjorde en film om en pappa som söker efter sin dotter och som råkar utspelas på en skärm, säger Chaganty.

- Numera gör tekniken att vi alltid är ihopkopplade. Vi berättar om en pappa och en dotter som är isärkopplade. Det var viktigt att vi redan i inledningsscenen etablerade rollfigurerna så att publiken skulle känna för dem och vilja följa med vidare.

"En tidskapsel"

Chaganty skrattar när samtalet kommer in på hur snabbt tekniken ändras numera, hur det varje dag ”kommer nya appar eller knappar att trycka på”.

- Redan när vi började filma sade vi att vi skulle göra en film som visade hur det var förr. Därför vinnlade vi oss om att slå fast att handlingen utspelas 2016. Om tio år kommer man att se på filmen som en tidskapsel som berättar om svunna tider, säger han.

”Searching” är gjord med en låg budget och många av birollerna spelas av filmmakarnas släkt och vänner.

- Kvinnan som spelar piano är min mamma. Så länge som jag har sagt att jag vill göra film har mina vänner tjatat om att ”när du gör det måste jag få vara med”. Så nu har de fått det.

"Searching" får svensk biopremiär den 21 september.