Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt af Klintberg | Hylla

Memoarer känner vi mest som en manlig genre. Ett väl tilltaget ego bespeglar sig och finner att det mesta varit ganska gott. Bengt af Klintberg går en annan väg i minnesboken Hylla, skriver Tomas Forser.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Biografi

Biografi

Bengt af Klintberg

Hylla

Atlantis

Bengt af Klintberg går sin egen väg i sin minnesbok Hylla. Hylla som i förvaringsskiva för ditt och datt och hylla som i prisa, lovorda.

Det har blivit en charmerande framställning av en man som verkar vara mer nyfiken på andra än på sig själv och som har haft tid också för annat än andra. Fascinerad av livets möjligheter drar han med oss på en livsbana som han tycks ta som den kommer.

Bengt af Klintberg deltog i 60-talets avantgardistiska ord- och konstvärld med happenings och neodadaism. Det var nu som begreppet "konstverk" med aura av privat egendom utan tillträde för obehöriga saboterades. Presentation sattes framför representation och museikulturen blev modern – i Stockholm. Bengt af Klintberg var en av entusiasterna i denna urbana kultur men hans intresse riktade sig också mot folkkultur och dess historia. Under lång tid frilansade han på Sveriges Radio, gjorde program om folkmusik, öppnade "Folkloristisk brevlåda" och svarade på lyssnarfrågor. Senare blev det samarbete med Christina Mattsson från Svenskt visarkiv. Tillsammans gjorde de Folkminnen 750 gånger. Inte bara men i synnerhet när han skriver om detta framstår han som den förälskade folkloristen.

Bland det mycket värdefulla i boken hör en svit vackra vänporträtt som i flera fall kastar nytt ljus över betydande författarskap. Gunnar Harding, Torsten Ekbom, Jan Erik Vold, Åke Hodell och Björn Håkansson ägnas innehållsrika miniessäer.

"Mitt liv har varit lätt", skriver den finlandssvenske författaren och språkforskaren Lars Huldén i en av sina dikter. Så formulerar sig inte den som gått fri från sorg. Det finns också en del av det slaget på af Klintbergs hylla. Som sig bör hos en som tycks älska livet och vara det troget.

Minnesboken är sammanställd till ett litet konversationslexikon med uppslagsord som samtliga börjar på "H". H som i "Hallå där – köp blåbär!" och H som i Hamburgö och i Huldra.