Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Hugh Grant spelar Jeremy Thorpe och Ben Whishaw hans älskare Norman Scott i det verklighetsbaserade tv-dramat "En engelsk skandal". Pressbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ben Whishaw: "Vi lever i bättre tider nu"

"En engelsk skandal" är berättelsen om hur relationen mellan den brittiska parlamentsledamoten Jeremy Thorpe och hans älskare Norman Scott slutade med mordförsök och stor skandal. Nu kommer den som miniserie på SVT – med Hugh Grant och Ben Whishaw i huvudrollerna.

Han är själv öppet gay, även om han mycket sällan talar om det. Vi träffar honom i samband med att skådespelarna i kommande ”Mary Poppins kommer tillbaka” ger intervjuer – Whishaw spelar en av huvudrollerna, den lille pojken från den första ”Mary Poppins”, som nu har vuxit upp och möter sin före detta barnflicka Mary igen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För den stora biopubliken är Whishaw mest känd som Q i de senaste James Bond-filmerna, men om nästa Bond-film, den som ska bli Daniel Craigs sista, får han inte säga någonting.

"Svart humor"

Däremot talar han gärna om "En engelsk skandal".

- Det är drama, det är svart humor och förhoppningsvis lyckades vi få fram även det mänskliga i den här i grunden tragiska berättelsen.

Skandalen inträffade i mitten av 1970-talet. Thorpe, som var en ofta omdiskuterad liberal parlamentsledamot, hade på 60-talet haft en relation med den unge Scott. Efter att förhållandet tog slut ägnade sig Scott i många år åt att hota Thorpe och att försöka få tidningar att skriva om förhållandet. När Scott, som i serien spelas av Whishaw, sedan utsattes för ett mordförsök hävdade han att Thorpe, som spelas av Grant, låg bakom.

"Respektfullt"

Thorpe är död men Scott lever, och Whishaw träffade honom inför rollen.

- Vi åt lunch och talades vid under en timme. Jag tyckte det var viktigt, inte för att jag skulle titta på honom för att sedan imitera honom, utan för att jag ville försäkra honom om att det vi skulle göra var respektfullt mot honom, berättar Whishaw.

- Men hela serien är sådan. Thorpe var heller ingen trevlig person, men jag tycker att vi lyckades med att få fram även hans mänskliga kvaliteter. Det finns varken onda eller goda i den här berättelsen. Det är människor.

Whishaw säger att det är viktigt att komma ihåg att det som händer i serien inte ligger speciellt långt tillbaka i tiden.

- Attityderna har förändrats. Vi lever i bättre tider nu, och det är viktigt att komma ihåg det. Men det är lika viktigt att komma ihåg att det också kan ändras tillbaka åt andra hållet väldigt fort.

"En engelsk skandal" får premiär på SVT1 den 16 december.