Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Jag ville undvika alla klichéer som finns i fängelseskildringar, till exempel stilettmord och våldtäkter i duschen. Visst, sådant händer, men jag ville inte ha med det", berättar Ben Stiller om arbetet med fängelsedramat "Escape at Dannemora". Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ben Stiller: Skönt att inte skådespela

Ben Stiller är tillbaka men ingenting är som vanligt. "Escape at Dannemora" är ett verklighetsbaserat drama och han själv syns inte i bild.

Miniserien "Escape at Dannemora" handlar om en fängelseflykt i orten Dannemora norr om New York. Benicio del Toro, Paul Dano och Patricia Arquette gör huvudrollerna. Ben Stiller har regisserat och befinner sig inte framför kameran.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När TT möter honom på tv-mässan Mipcom i Cannes, där ”Escape at Dannemora” har världspremiär, berättar han:

- Jag tyckte att det var oerhört skönt att inte vara med som skådespelare här. Jag älskar att vara skådespelare, jag älskar att regissera, men oftast har det bara blivit så att jag också stått framför kameran när jag regisserat. På "Tropic thunder” försökte jag hitta någon annan som ville göra min roll, men hittade ingen. Det är svårt att göra två jobb samtidigt, och jag har lärt mig oerhört mycket av att bara vara regissör här.

- Och jag vill inte bli sedd som någon som bara gör komedier. Men det måste komma organiskt. Det var inte så att jag kände ett behov av att jag måste ändra min image.

Svensk koppling

Den verkliga fängelseflykten ägde rum 2015. Fängelset heter Clinton Correction Facility och är den tveklöst största arbetsgivaren i den lilla orten Dannemora (som fått sitt namn efter gruvorten Dannemora i norra Uppland). Två fångar inledde båda ett sexuellt förhållande med en gift kvinnlig anställd och hon hjälpte dem att rymma.

- Det var verkligen kul att få en möjlighet att göra det här. Jag har alltid velat göra något sådant här, en film som påminner om det jag tyckte om att se när jag växte upp. Filmer som ”En satans eftermiddag” och ”Pelham 1-2-3 kapat”, säger Ben Stiller.

Tackade nej

Han befanns sig själv i Italien för att filma "Zoolander 2" när flykten ägde rum. Några månader senare fick han ett första manus – men tackade nej.

- Jag kände att jag inte visste tillräckligt mycket om vad som hade hänt. Ett tag senare kom ett nytt manus, som kändes helt rätt, och jag hörde av mig igen och sa ”är ni fortfarande intresserade”. Jag åkte upp till Dannemora och gjorde research för att känna mig säker på att allt skulle bli rätt. Alla i Dannemora jobbar på fängelset, och alla hade en uppfattning om vad som hänt.

Att så att säga byta genre och göra en komplicerad tv-serie – inspelningen tog många månader och skedde till stor del i dåligt väder – är tufft, något som Stiller medger.

- Jag funderade över att låta någon annan regissör ta några avsnitt, men vi gjorde den här serien som en enda lång film, vissa scener kunde vi bara ta en gång, speciellt när vi filmade på det riktiga fängelset. Så jag insåg att jag borde göra allt själv, även om det mot slutet av inspelningen var lite tufft. Vi höll på länge, och vädret var kallt, berättar han.

"Escape at Dannemora" får premiär på HBO Nordic den 19 november.