Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dice svarar på kritiken mot kvinnliga spelfigurer i kommande "Battlefield 5". Arkivbild.

"Battlefield" kritiseras för stridande kvinnor

En av de konstnärliga ledarna på svenska spelföretaget Dice, som ligger bakom "Battlefield 5", försvarar sig mot kritiken i sociala medier. Han skriver att han visste att det skulle bli en kamp när han föreslog att man skulle inkludera kvinnliga soldater.

På forumet Reddit har spelutvecklaren Alan Kertz gett sig in i diskussionen om förekomsten av kvinnliga rollfigurer i trailern till nya "Battlefield 5".

"Jag har en dotter och jag vill inte behöva besvara hennes fråga om varför inga rollfigurer ser ut som henne med 'därför att du är en flicka'", skriver han.

Trailern för spelet har mött kritik om "historisk inkorrekthet" och hashtaggen #notmybattlefield (ungefär: inte mitt "Battlefield") tog rejäl fart på internet, skriver brittiska Metro. Kritikerna menar att det inte stämmer med verkligheten att kvinnor deltog på de allierades sida i andra världskriget och att de därför inte borde förekomma på spelets slagfält.

I Reddit-tråden skriver flera användare att kvinnor visserligen var prickskyttar i den ryska armén och deltog i motståndsrörelsen i exempelvis Frankrike. De som är kritiska pikar svenska företaget för att vara politiskt korrekta, samtidigt som Sverige förhöll sig "tveksamt neutrala" under andra världskriget, skriver en användare.

När spelutvecklaren Dice svarar på kritiken gör man dock klart att de kvinnliga spelfigurerna är här för att stanna, och att man prioriterar underhållning framför realism.

"Vi gör allt vi kan för att skapa spel som är både inkluderande och mångsidiga. Vi försöker alltid flytta fram gränserna och leverera oväntade upplevelser, men framför allt måste våra spel vara roliga", skriver Dice-chefen Oskar Gabrielson på Twitter.

"Battlefield 5" släpps den 19 oktober.