Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Barnvagnsdrama i Historieätarna

Bengt Westerbergs besök i Historieätarna bjuder på dramatik, när han och programledaren Erik Haag återskapar en klassisk filmscen med en skenande barnvagn.

Kvällens Historieätarna reser inte så långt i tiden. Lotta Lundgren och Erik Haag återupplever 90-talet, med focaccia, bake of-bröd, snabbnudlar och tacos.

Dåvarande finansministern Göran Persson berättar om finanskrisen och tidigare partiledaren för Folkpartiet, Bengt Westerberg, pratar om föräldraförsäkring och pappaledighet.

"Papporna tog ingen ledighet"

- Även om man förhandlade vid köksbordet ledde det till samma resultat samma gång, det vill säga att papporna inte tog någon ledighet, säger Bengt Westerberg i programmet.

Han är påtagligt nöjd med att han fick igenom reformen med en pappamånad.

- När jag ser på min politiska gärning är det här en av få saker som har ett riktigt bestående värde, säger Westerberg i programmet.

Puttar till barnvagn med rumpan

Det är när Westerberg och Haag just hjälpts åt att byta en blöja och lagt bebisen i vagnen som dramat inträffar. Erik Haag lyckas putta till barnvagnen med rumpan, varvid den låångsamt börjar rulla nerför en trappa med de båda männen rusandes efter.

Scenen är en av många populärkulturella referenser i programmet. 90-talet var som bekant ironins och namndroppandets årtionde.

Klassisk scen från sovjetisk stumfilm

Barnvagnen som studsar i slow motion nedför trappan är hämtad från den sovjetiska stumfilmen Pansarkryssaren Potemkin (1925). Den kända scenen har används i flera filmer, bland annat i den amerikanska storfilmen De omutbara (1987).

Historieätarna visas på SVT 1 klockan 20.00.