Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

El Sistema-elever i Umeå. Arkivbild.

Barnens sångprotest fick stopp på politikerna

Orkesterskolan El Sistema hotas av nedläggning i Västa Göteborg. Men när de unga musikeleverna framförde en sångprotest på stadsdelsnämndens möte under tisdagen blev politikerna så berörda att de beslutade att bordlägga frågan, rapporterar Göteborgs-Posten.

- Redan innan såg vi väldigt positivt på den här verksamheten. Den sång och de argument som föräldrarna och barnen framförde i kväll om El Sistema, hur viktig verksamheten är och hur mycket positivt den för med sig, gör att vi nu ser ännu mer positivt på den, säger Henrik Munck, avgående ordförande i den berörda stadsdelsnämnden, till GP.

Enligt det aktuella förslaget skulle stadsdelen spara två miljoner kronor på att lägga ner El Sistema, vilket skulle bidra till en budget i balans. Stadsdelsförvaltningen tänker nu ta kontakt med grundskoleförvaltningen för att reda ut om det är de som ska stå för kostnaden för verksamheten, som sker på skoltid.

El Sistema är en musikverksamhet inom kulturskolan i Sverige, som bedrivs på två skolor i Västra Göteborg och engagerar närmare 450 barn varje vecka.