Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Christine Nöstlinger tar emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne av kronprinsessan Victoria i Stockholm 2003. Arkivbild.

Barnboksförfattaren Christine Nöstlinger död

Den världsberömda österrikiska barnboksförfattaren Christine Nöstlinger är död, rapporterar tyska och österrikiska medier.

Få europeiska barnboksförfattare har varit så produktiva – och älskade – som Christine Nöstlinger. Sedan debuten med "Eldröda Elvira" 1970 har hon skrivit ett hundratal böcker, varav omkring 70 har översatts till svenska. Bland de mer kända kan nämnas "Burkpojken", "Måla fan på väggen" samt serierna om Frans och Mina.

Nöstlingers verk har alltid kastat ljus på barnets situation, ofta med både humor och värme. Samtidigt har den österrikiska författaren haft ett starkt socialt och politiskt patos, med en udd mot främlingsfientlighet och auktoritarism.

2003 tilldelades Nöstlinger Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, och var då på besök i Stockholm, där hon tog emot priset av kronprinsessan Victoria. Tidigare har hon bland annat belönats med H C Andersen-medaljen (1984), Österrikiska statens barnbokspris (1979) och Deutscher Jugendbuchpreis (1973).

"Jag är djupt berörd av Christine Nöstlingers död. Alla som någonsin har läst eller fått höra en av hennes berättelser kommer att bevara hennes språkliga espri och hennes humor i ljust minne", skriver Österrikes president Alexander Van der Bellen i ett inlägg på Twitter.

Nöstlinger blev 81 år gammal.