Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Känslan inför att släppa en ny skiva är tudelad för Band of Horses-sångaren Ben Bridwell. Det är läskigt att lyssnaren får en inblick i hans hjärna, tycker han. Samtidigt får konserterna ny energi med det nya materialet.

Band of Horses lekte Frankenstein

I mitten av juni kom Band of Horses femte studioalbum "Why are you ok". Med tiden har sångaren Ben Bridwell slutat oroa sig för kritikerna, nu är det nära och kära han fruktar.

Förra gången som Band of Horses spelade in en skiva körde de allting live i studion för att skapa ett slags ram för vad de fick göra och inte. Under inspelningen av nya albumet "Why are you ok" satte bandet inga gränser och gjorde vad som föll dem in.

- Vi lekte dr Frankenstein och mixtrade med allt. Ingenting var heligt, säger Ben Bridwell.

Jason Lytle från Grandaddy agerade producent och på albumet gästar flera välkända namn inom indierocken, bland annat Dinosaur Jr-sångaren J Mascis och medlemmar ur Archers of Loaf.

Tillbaka till rötterna

För sångaren och frontmannen Ben Bridwell blev albumet "Why are you ok" en möjlighet att ta tillbaka kontrollen över sitt band genom att gå tillbaka till rötterna.

- Det handlade mycket om att jag skulle följa min magkänsla. Istället för att avfärda mina egna idéer gjorde vi något av dem. Många av låtarna på skivan är hyllningar till det jag själv är ett fan av och musiken som fick mig att börja från första början. Det var lite som att följa brödsmulorna tillbaka, säger Bridwell och syftar på den klassiska Hans och Greta-sagan.

Svårt att skriva

Inför nya skivan stötte Ben Bridwell på ett problem. Rädslan för att bli för personlig gjorde det allt svårare att skriva texter till musiken. Bridwell beskriver det själv som att han tänkte flera steg i förväg. Istället för att skriva ner text som han kunde bearbeta i efterhand rensade han bort allt innan det hunnit skrivas ner på papper.

- Jag tror att man kan få dåliga vanor i de flesta yrken. Det kan vara en golfsving som helt plötsligt blir fel och du måste filma dig själv för att se var det går snett. Så kan det bli i det kreativa också, du hämmar dig själv fast du inte vill.

Hur gjorde du för att bryta det mönstret?

- Genom att vara mer öppen och prata om saker som jag visste att jag skulle få äta upp senare. Jag var tydligare om de banala detaljerna i att vara familjefar och att samtidigt turnera.

Gott och ont

De personliga texterna kan också ha sina nackdelar. Varje gång Band of Horses släpper en ny skiva oroar sig Bridwell för vad personerna i hans närhet ska säga. Han berättar att han inte ens vågar spela låtarna för sin fru.

- Det är jobbigt att folk vet vad som pågår i ens huvud för det kan vara ett sjukt ställe. Men främst ger skivsläppet en bra känsla. Jag är nöjd med skivan. Äntligen får vi åka ut i världen och spela den.

I mars nästa år kommer Band of Horses till Sverige för att ge två spelningar.