Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den amerikanske författaren David Baldacci har för första gången använt sig av en kvinnlig huvudperson i en av sina böcker. Pressbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Baldacci byter till kvinnligt perspektiv

Han har sålt mer än 100 miljoner exemplar av sina böcker om Amos Decker, John Puller och andra hjältar. Nu kommer 58-årige författaren David Baldaccis första bok med en kvinnlig huvudperson – FBI-agenten Atlee Pine i "Lång väg till rättvisa".

- Jag kände att det verkligen var dags för det, säger den amerikanske författaren i telefon från sitt kontor i staden Reston i delstaten Virginia.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kidnappad av seriemördare

När Atlee Pine var barn kidnappades hennes tvillingsyster av en känd seriemördare. Händelsen har satt sina spår hos FBI-agenten med ensamt ansvar för nationalparken Grand Canyon. Där leder en slaktad åsna henne in i ett fall som snart pekar på en konspiration mot landets säkerhet – där främmande makter samarbetar med högt uppsatta personer inom den amerikanska statsförvaltningen. Kan man se det som likheter med dagens verklighet?

- Jag tyckte ändå att jag var rätt återhållsam. Det finns mängder med människor inom administrationen som uppför sig dåligt. Och jag är alltid intresserad av dem som missbrukar den makt de har, säger David Baldacci.

Trump frustrerar

Baldacci har tät kontakt med verklighetens FBI-agenter, för att hålla sig uppdaterad om deras jobb. Han säger att de han har talat med är oerhört frustrerade över Trumpadministrationens avståndstagande från den egna säkerhetstjänsten, nu senast när presidenten verkade tro mer på Saudiarabiens ledare än på FBI.

- Det är dåligt för moralen i landet.

Att efter dussintals böcker med manliga huvudpersoner nu satsa på en kvinnlig innebar vissa utmaningar, medger Baldacci.

- Hur jag kunde sätta mig in i en kvinnas psyke? Jag har alltid varit omgiven av starka och oberoende kvinnor, inte minst min fru och min dotter. Jag har observerat dem, och jag låter ofta min fru läsa vad jag har skrivit för att se om hon kan relatera till det.

"Det kan döda dig"

Baldacci gör noggrann research även när det gäller de ställen där hans böcker utspelas. Inför "Lång väg till rättvisa" tillbringade han mycket tid i Grand Canyon.

- Jag var där, jag studerade kartor och videoupptagningar, jag försökte verkligen fördjupa mina kunskaper. Grand Canyon är fantastiskt, även om det kan döda dig. När du är där känns det både existentiellt och skrämmande.

Hittills har Baldacci skrivit över 40 böcker. Han säger att han älskar det, att han inte ser skrivandet som ett jobb. "Det är tufft, men det är kul”, konstaterar han.

Nästa bok blir en thriller om Amos Decker, men inom en snar framtid får läsarna också återse Atlee Pine. Samtidigt har filmmakaren Gary Oldmans bolag köpt rättigheterna till Baldaccis böcker om John Puller – det finns planer på att göra en tv-serie för Fox TV.

- Det är spännande att få vara en del av det.