Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotografen Åsa Sjöström har fotograferat ett hygienprojekt på Little Digmoor primary school i Liverpool. Pressbild.

Bakterier och handtvätt på Fotografiska

Prisbelönta fotograferna Paul Hansen och Åsa Sjöström tar sig an hotet från multiresistenta bakterier i nya utställningen "Hand to hand" på Fotografiska. "Dessa bilder är inte låsta av länder och nationalitet av den enkla anledningen att sjukdomar och bakterier inte känner några gränser", säger Paul Hansen i ett pressmeddelande.

Fotografiskas utställningar lyfter ofta fram olika samhällsproblem och den 27 september öppnar "Hand to hand", som handlar om vikten av god handhygien tolkat genom två fotografers perspektiv. Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter och en av årets sommarpratare, ställer ut bilder från världens alla hörn med koppling till behovet av tillgång till rent vatten i kampen mot sjukdomar.

Bättre toalettmiljöer

Fotografen Åsa Sjöström, som nyligen tilldelades Lars Tunbjörkpriset, har följt en skola i Storbritannien som genomför ett hygienprojekt för bättre toalettmiljöer och som vill lära barn vikten av att tvätta händerna noga.

Tillsammans med bilderna finns kommentarer av Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. Han är expert i FN:s samverkansgrupp om antimikrobiell resistens och jobbar för att få världen att vakna upp och se allvaret i problemet med resistens mot antibiotika.

"Sprider sig ohämmat"

"Allt sedan 1940-talet när penicillinet upptäcktes har läkemedelsindustrin ständigt lyckats ta fram nya läkemedel. När en bakterie blev resistent mot en sort fanns det nya varianter av mediciner att ta till. Men sedan 1987 har utvecklingen stannat av och få riktigt nya antibiotika har utvecklats. Vi ligger alltså efter med flera decennier för att nya mediciner inte producerats, och i stället sprider sig de multiresistenta bakterierna ohämmat", säger han i museets utställning.

Utställningen visas till och med den 25 november.