Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Bakom stämbanden på Rihanna

Det tar en millisekund att känna igen den. Inför Sverigebesöket tar vi en närmare titt på Rihannas röst. -Hon har en tår i rösten, säger röstcoachen Sofia Lilja.

Bortom tungan, förbi halsmandlarna, med klar utsikt över stämbanden. Föreställ dig att du står och kikar ner i svalget på en av världens främsta sångerskor. Kisar du riktigt ordentligt kanske du ser att stämbanden inte är exakta spegelbilder av varandra. När de inte är lika långa uppstår ett litet läckage som gör rösten aningen hesare. Det är en av förklaringarna bakom Rihannas karaktäristiska röst.

-Rihanna har troligtvis en asymmetri på stämbandsnivå som gör att hennes röst är mindre klar är den som har mer symmetriska, förklarar sångpedagogen Daniel Zangger Borch som arbetat med bland andra Carola och Sarah Dawn Finer. -Rod Stewarts är till exempel asymmetriska medan Stevie Wonders är mer symmetriska.

Slog igenom 2005

Det har gått åtta år sedan "Pon de replay" kom, singeln som blev Rihannas genombrott. Efter det har hitlåtarna avlöst varandra - "Umbrella", "We found love" och "Diamonds" för att nämna några. Den Barbadosfödda sångerskan har sålt mer än 100 miljoner skivor världen över. Hennes röst är oborstad, ibland lite knarrig och med mycket uttryck - som en punkigare Beyoncé.

-Hon sjunger på ett ganska okomplicerat och opolerat sätt, säger "Idol"-röstcoachen Sofia Lilja.

Rösten går hand i hand med hennes image. Rihanna ångar på i klassiskt rockstjärna-manér - hon röker, dricker och ger ett välmanikyrerat långfinger till den som misstycker. Men i den tuffa ytan finns också glimten av något mjukare.

-Hennes röst har något brustet i sig. Hade den bara varit hård och superstyrd så tror jag inte att det hade funkat lika bra. Hon har en tår i rösten, säger Sofia Lilja.

"Looken är viktig"

Rösten i all ära - men för att bli en fulländad superstjärna krävs mer. Stylisten Jonas Hallberg, bland annat känd från Top Model, beskriver sångerskans look som "ghetto deluxe".

-Rihanna mixar upp ganska mycket street med stora designers. Hon har en skön stil och jag tror att det delvis är därför hon har så många followers på Facebook, Twitter och Instagram. Många vill se henne. Hela hennes stil och approach känns så just nu och så framtid, säger han och fortsätter: -En del kan gilla henne mer för stilen än för musiken och tvärtom. I dag är en artists image allt, det är superviktigt.

Hennes förmåga att ideligen överraska omvärlden gör henne ständigt intressant.

-Nu när hon kommer till Sverige, God knows, kommer hon att vara blond, kommer hon att vara blågul, eller kommer hon att ha rakat huvudet? Hon vågar och törs chocka.