Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Backyard Babies på Sweden Rock Festival 2015, i Norje utanför Sölvesborg. Arkivbild.

Backyard Babies firar 30 med nytt album

Lagom till bandets 30-årsjubileum utkommer Backyard Babies med sitt åttonde studioalbum, "Sliver & gold". Men gitarristen och sångaren Nicke Borg tonar ned jubileumsstämningen.

Arbetet med "Sliver & gold" påbörjades redan före sommaren 2018, även om vissa idéer har "legat och skvalpat" betydligt längre än så, enligt Nicke Borg. När det nu är dags för skivsläpp den 1 mars är han något vemodig.

- Det är ju väldigt skönt när allt är klart, men jag kan också drabbas av en tomhet, för jag gillar den kreativa processen så mycket. Men det är en platta som vi är sjukt nöjda med.

Dubbelt att fira 30

Tidigare har Nicke Borg skrivit många av texterna, men denna gång har han fokuserat mer på musiken, tillsammans med trummisen Peder Carlsson.

- Det är det fina med att vara i ett band. Om jag känner mig uttömd så kan Dregen sitta på en ocean av grejer som han vill få ut i lyriken, säger Borg.

Att "Sliver & gold" sammanfaller med att Backyard Babies firar 30 år som band är lite dubbelt, säger han. Å ena sidan ser han det som ett bra tillfälle att stoltsera och fira.

- Å andra sidan är det på många sätt bara ännu en platta i ledet. Det är långt ifrån någon känsla av final för oss. När vi märkte att skivan blev så jäkla bra vill man inte heller att jubileet ska ta fokus från det.

Umgås sällan privat

Hur bandet trots allt har lyckats hålla ihop i 30 år med samma medlemmar har han svårt att förklara. Men Nicke Borg tycker att många romantiserar bilden av ett band.

- En nyckel för oss har varit att vi inte umgås så mycket privat. Vi har liksom slitit ut varandra lagom mycket. Genom åren har vi hittat en fin respekt, och vi har så att säga hittat vår plats.

TT: Blir det ett nytt album till ert 40-årsjubileum?

- Vid 20-årsjubileet tänkte vi nog inte på 30, lika lite som jag tänker på 40 i dag. Det viktiga är att drivkrafterna, fansen och förmågan att skriva bra musik, finns kvar. Men jag har en känsla av att vi kan hålla på tills vi stupar.