Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie och Gustav Mandelmann berättar att det blir en mer sorglig säsong av "Mandelmanns gård".

Både sorg och romantik i nya "Mandelmanns"

Tredje säsongen av "Mandelmanns gård" innehåller pyssel, romantik och myskänsla. Men precis som för övriga bönder i Sverige så har torkan ställt till problem på gården.

Sommarens torka ledde till att Marie och Gustav Mandelmann var tvungna att slakta fler djur än de hade planerat. Att få nog med foder skulle visa sig bli ett enormt problem, som för många bönder.

- Folk har fått köpa foder från Polen och Tjeckien och vi hoppades in i det längsta att vi inte skulle behöva göra det. Det var ett väldigt hårt bakslag, säger Marie Mandelmann.

Enligt paret kastade vädret det här året en skugga över serien, som dock även innehåller ljusglimtar.

- Vi är fortfarande chockade över hur vi ska klara gården med färre betesdjur. Vi har ju en uppgift att hålla landskapet betat, men vi får försöka lösa det. Vi vet att somrarna kan bli väldigt torra på Österlen och brukar rusta oss. Det kanske är kameler vi ska skaffa, Marsi, säger Gustav Mandelmann skämtsamt till sin fru som svarar med ett snabbt nekande.

Förnyar bröllopslöften

Paret träffades 1992 och firade i somras 25 år som gifta. Och silverbröllopsfirandet kommer tittarna också att få ta del av, då det blir fest på gården Djupadal.

- Det var härligt att få förnya löftena och skapa en liten fest kring det. Men ringarna blev ett problem, min gamla ring passade inte ens på lillfingret så vi fick fixa till dem. Men åren har gått som på ett bananskal och tiden har verkligen rusat fram. Nu tar vi ett år till, säger Gustav.

Lövgrodor skapar problem

Sedan förra säsongen har Mandelmanns blivit omskrivna då lövgrodors livsmiljö satt stopp för deras planer på en ny parkering. Anstormningen till gården Djupadal av besökare som sett serien har gjort att man tvingats skaffa ett bokningssystem för att kunna planera för en lagom mängd gäster, som förstås även behöver kunna parkera vid gården på Österlen.

- Ärendet ligger uppe i miljödomstolen och jag tar för givet att vi får ett beslut inom kort. Men lövgrodorna kommer vi förstås alltid att måna om, vi jobbar ju med naturen så för oss är det inte antingen eller, grodor eller en parkering. Det har blivit en höna av en fjäder, säger Marie.

Kändisskapet som följt med programmet beskriver paret som positivt. På frågan om de kan tänka sig att fortsätta göra tv är det ingen tvekan.

- Så länge man känner att det kommer från hjärtat och att man har roligt så vill vi fortsätta. Det får inte bli slentrian och att man känner att det inte är värt det. Vi slutar inte så länge vi har något att förmedla och man som tittare får ut något av att se oss på gården, säger Marie.

"Mandelmanns gård" får premiär i TV4 den 8 januari.