Bästa låtarna i Så mycket bättres historia

ANNONS
|

Årets säsong av Så mycket bättre inleds i dag, den sjätte i ordningen. Om man räknar den här upplagan har smått ofattbara 43 artister hittills deltagit i programmet.

Vem trodde att det ens fanns 43 artister i Sverige?

Lustigheterna åsido har det blivit väldigt många låtar genom åren. Somliga har varit riktigt katastrofalt usla, de flesta ändå helt okej – och så har det funnits ett oerhört litet antal direkta klassiker, som blivit så bra att artisterna tagit med dem i sina vanliga repertoarer. Låtar som orsakar skratt, tårar, och omedelbara nedladdningar efter programmet.

Av dessa sällsynta dyrgripar har GP listat de tio bästa, med motiveringar.

ANNONS

Det som kan utläsas av listan är bland annat att säsong 1 och säsong 3 tycks ha varit de bästa med sina fem respektive tre listplaceringar, medan ingen av b-gänget från säsong 4 (2013) lyckades kvala in.

Håller du med oss?

Lyssna på spellistan här.

10. Christer Sandelin – Can't get over (2010)

80-talets våffelhår nummer 1, Christer Sandelin, hade det inte helt lätt under den första säsongen av Så mycket bättre, med många covers som helt enkelt inte nådde fram genom rutan på samma sätt som det övriga sällskapets, samt en till synes obesvarad förtjusning i Petra ”September” Marklund. När han förvandlade hennes Can't get over till en Bowie-klingande powerlåt gjorde han dock allting rätt. Och vilken inlevelse sedan! Glamsmink och allt.

9. Lill-Babs – Huvudet högt (2010)

Lill-Babs hade inte heller en helt smärtfri vistelse i herrgården. Ni kanske minns fallolyckan som demolerade den folkkära sångerskans ansikte, och som nära på gjorde säsongen kort för henne? Till allas glädje stannade hon kvar och gav oss en av årets bästa tolkningar. Framförandet av Huvudet högt fick Plura, sångens upphovsman, att brista ut i gråt.

ANNONS

8. Miss Li – Första gången (2012)

Den lägst rankade av två Magnus Uggla-original på listan. Linda Carlsson, eller Miss Li som artistnamnet lyder, förvandlade Ugglas ömsinta ballad till ett dundrande popsmycke från 60-talet. Rått, drivet och briljant, en fantastisk humörhöjare.

7. Lasse Berghagen – Längesen (2010)

Oboj, att som 65-årig allsångsnestor behöva omstöpa Petters hiphoplåt till någonting sjungbart kan inte ha varit enkelt. Men Lasse Berghagen kavlade upp ärmarna och visade återigen att gammal är äldst – en visdom som han och Lill-Babs turades om med att delge ungtupparna vid bordet. Genom att slugt hålla sig borta från besynnerliga rader som ”det började korresponderas” och flika in lite sensuella stråkar, kunde han förmå låten att gå från rimligt okej hiphop till tidlös crooner-ballad.

6. Darin – Astrologen (2012)

Åh, Magnus. Någonstans bakom hans fasad av Weird Al Yankovic-hår och kvinnosyn från stenåldern, bankar hjärtat hos en sann romantiker. När tonårsidolen Darin tar sig an en av Ugglans mest klassiska kärlekslåtar – en vars text är fin på riktigt – ser han till att stryka de sista verserna, de som dömer ut kärlekssagan. Låten blir lyckligare så, förstås. Men bara nästan lika bra.

ANNONS

5. Mikael Wiehe – Ropar ditt namn (2011)

Proggvirtuosen Wiehe, som med sitt breda leende såg ut som tidernas mysigaste mattelärare under hela Så mycket bättre, drog en fuling när han skulle tolka E-Type och översatte Calling your name rakt till svenska. Det finns dock ingenting här att klaga på. Ropar ditt namn är underbar, och får en att fundera över varför det inte finns mer dragspel i eurodance.

4. Plura – Logiskt (2010)

Plura var inledningssäsongens andra guldkalv och hade samma fina känsla för att göra låtarna till sina som Petra Marklund. Av alla hans tolkningar sticker Petter-biten Logiskt ut som den allra finaste, kanske för att det finns någonting typiskt Eldkvarnskt i dess rader om alkoholbekymmer och vilsenhet i tillvaron.

3. Orup – Magiker (2014)

Göteborgsaktuelle Orup har inte en fin relation till engelska språket. Hans försök att etablera sig i USA och Storbritannien, albumet Orupean songs, bombade rejält, och sedan dess har Viva la pop-stjärnan hållit sig till modersmålet. Därför tyckte han nog det var skönt att artister som Mikael Wiehe och Magnus Uggla tidigare etablerat praxisen i Så mycket bättre att översatta låtar som de framfört. När Amanda Jensens Illusionist av honom ikläds svensk språkdräkt och genomgår den soulfyllda Tomas Eriksson-behandlingen, blir resultatet ren tv-magi.

ANNONS

2. September – Mikrofonkåt (2010)

Låten som startade den riktiga Så mycket bättre-hajpen och gjorde Petra ”September” Marklund till stor stjärna i Sverige också. Tidigare hade hon nämligen bara varit en global supersuccé, stackaren. Petters Mikrofonkåt som inledde svensk hiphops första riktiga storhetstid visade sig bli en riktigt utmärkt discostänkare – som dock var katastrofalt usel i den engelska versonen ”Me and my microphone”. Svenska poeter överlever sällan översättning, Petter är inget undantag

1. Magnus Uggla – Jag och min far (2012)

Ja, vad ska man säga? Att placera en annan låt på första plats hade varit absurt. 147 veckor på svensktoppen, en vacker rad om legendariska Smiths-gitarristen Johnny Marr, och en text som troligen är den mest felhörda i svensk pophistoria (varför har han lagt pappan vid bilen egentligen?). Magnus Uggla är den stora vinnaren i Så mycket bättre. Ska Lisa Nilsson lyckas peta ner honom från tronen?

Läs också: Läsarnas egna felhörningar.

ANNONS