Chefen för polska kulturinstitutet i Berlin avskedas med omedelbar verkan.
Chefen för polska kulturinstitutet i Berlin avskedas med omedelbar verkan.

Avskedas av antisemitiska skäl

Katarzyna Wielga-Skolimowska, chef för det polska kulturinstitutet i Berlin, avskedas med omedelbar verkan.

ANNONS
|

Katarzyna Wielga-Skolimowska, cheffördet polska kulturinstitutet i Berlin, har sparkats. Enligt den polska ambassadören har centret fokuserat för mycket på judiskt innehåll skriver Dagens Nyheter.

Den polska högerregeringen ska enligt uppgifter i den tyska tidningen TAZ ha avskedat henne med omedelbarverkan på grund av att kulturinstitutet har fokuserat för mycket på innehåll med judiskt tema. Den polske ambassadören i Tyskland ska också tidigare ha klagat på just detta.

Visade filmen Ida

Katarzyna Wielga-Skolimowska tillträdde 2013 som chef för kulturinstitutet som är ett av sammanlagt 24 institut som lyder under det polska utrikesdepartementet. Sedan den nya regeringen tog makten 2015 har hennes arbete på institutet, som innan dess berömts inehållsmässigt, istället börjat kritiseras internt. Bland annat har faktumet att Wielga-Skolimowska valt attvisaden Oscarsbelönade polska filmen Ida på kulturcentrumet anförts emot henne enligt sajten Artnet News.

ANNONS

När Idaskulle visas i polsk tv i våras flammade en infekterad debatt upp, och filmvisningen föregicks i tv-rutan av ett meddelande från Polska Ärekränkningsligan, som förklarade att filmen var historiskt inkorrekt.Filmen skildrar hur en ung judisk kvinna upptäcker att hennes föräldrar blivit mördade av sina polska grannar.

Den polska ambassadören ville istället att den patriotiska filmen Smolensk, som beskrivs som en polsk propagandafilm om flygolyckan i Smolensk, skulle visasi Berlin, men ingen biograf var villig att visa filmen där enligt JTA.

Det polska utrikesdepartementet skall vid flera tillfällen ha blandat sig i kulturinstitutens verksamhet.Institutet i Wien fick exempelvis inte tillåtelse att arbeta med den österrikiske författaren Martin Pollack, sedan hankritiserat regeringspartiet Lag och Rättvisa. I Madrid kritiserades chefen för att inte ha fokuserat tillräckligt på den polske kompositören Frédéric Chopin.

Nu rycker det Judiska museet i Berlin in tillWielga-Skolimowskas försvar, skriver JTA, Jewish telegraphic agency. Där citeras även uppgifter från TAZ om att 13 av de totalt 24 cheferna för de polska kulturinstituten avskedats och slutatunder sommaren.

ANNONS