Australien firar stort Abba-jubileum

ANNONS
|

Sent en kväll den 27 februari 1977 landade ett Qantas-plan med Abba-medlemmarna ombord på Sydneys flygplats. Tusentals fans väntade utanför.

- Jag minns att jag var ganska trött efter en mer än 20 timmar lång flight, säger Anni-Frid Lyngstad i en intervju med Sydney Morning Herald.

Varken hon, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, eller Benny Andersson kunde ana vad som väntade utanför.

ANNONS

- Det var överväldigande, säger Anni-Frid Lyngstad i intervjun.

Många av fansen hade väntat i timmar. Bland dem fanns 9-åriga Nicole Kidman, skriver SMH.

"Röd till tårar"

Medier i Australien uppmärksammar just nu att det är 40 år sedan Abba inledde sin bejublade turné i landet, och varför popgruppen fortfarande är populär Down under.

Stundtals var det hysteriskt under turnén, som skildras i Lasse Hallströms "Abba: The movie".

Anni-Frid Lyngstad berättar att en av höjdpunkterna kom i Melbourne där det var fullt med folk på gatorna och gruppens limousine hade svårt att ta sig fram. Gruppen vinkade därefter ned till massorna från en balkong i stadshuset.

- Jag blev rörd till tårar av det fantastiska välkomnandet från människor på gatan som tittade upp på oss där vi stod. Vi kände oss som kungligheter i det ögonblicket, och vinkade till alla där nere.

ANNONS

Hyllas av Minogue

Abba-hysterin drabbade de flesta i landet, och tidningen har pratat med flera kända australier om kärleken till gruppen. Sångaren och skådespelaren Dannii Minogue säger:

- Det känns som deras musik har spelat en stol roll i att forma det vi älskar med pop och vad som inspirerar oss musikaliskt.

Under söndagen sändes ett inslag om jubileet i tv-kanalen ABC 24.

Även Svenska ambassaden i Australien uppmärksammar Abba, i samarbete med National Film and Sound Archive i Canberra och Abba-museet i Stockholm. Bland annat visas i mars "Abba: The movie".

TT

Fakta: Abba i Australien

1973—1983 gav Abba ut åtta studioalbum och turnerade över stora delar av världen. Gruppen har sålt mer än 400 miljoner skivor, vilket gör Abba till Sveriges mest framgångsrika musikexport genom tiderna.

Under turnén i Australien 1977 gjorde gruppen 11 konserter i fyra städer på 13 dagar, för att aldrig mer återvända.

Abbas låtar fick nytt liv igen i landet under mitten av 1990-talet med filmerna "Priscilla – öknens drottning" och "Muriels bröllop".

Sedan gruppen splittrades har det ständigt florerat rykten om en återförening. Förra året samlades alla fyra Abborna för första gången på åtta år, vid premiären för musikalen "Mamma mia! The party" på Tyrol på Gröna Lund i Stockholm. Händelsen uppmärksammades stort bland annat i Australien.

ANNONS