Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Stridsberg gav nyligen ut romanen "Kärlekens Antarktis". Arkivbild.

Augustchans för Stridsberg och Gardell?

Jonas Gardell, Mirja Unge eller Sara Stridsberg? Alla tre kan finnas med när nomineringarna till årets Augustpriser presenteras på måndag.

Sara Stridberg har varit nominerad fyra gånger men aldrig fått något Augustpris. I år kan hennes senaste roman "Kärleken Antarktis" finnas bland de böcker som juryn för det skönlitterära priset valt ut. Andra kandidater är Mirja Unges becksvarta skildring av en tonårings vardag, "Jag går och lever".

Även Jonas Hassen Khemiri, Augustpristagare för bara två år sedan, har chans att bli nominerad igen för "Pappaklausulen".

En som förmodligen blir besviken om han inte är nominerad är Jonas Gardell. Hans senaste roman, "Till minne av en villkorslös kärlek" handlar om hans mamma och inför skrivarbetet intervjuade Jonas Gardell syskon och andra släktingar.

Chans för släktepos

Årets poetnominering skulle kunna vara Linnéa Axelsson för "Ædnan", ett samiskt släktepos på vers som fick stor uppmärksamhet när det kom i våras. Liksom de flesta andra poeter skulle dock hennes chanser att vinna inte vara särskilt stora även om hon blir nominerad.

Sami Saids roman "Människan är den vackraste staden" är ännu en tänkbar kandidat. I sin tredje roman skriver Said om en ung man, San Fransisco, som tillsammans med andra flyktingar driver omkring bland Europas huvudstäder, människor som trots motgångar inte låter sig kuvas utan orkar fortsätta att vara optimister.

Firar 30 år

I år firar Augustpriset, som instiftats av Svenska förläggareföreningen, 30-årsjubileum. Själva galan hålls i Konserthuset i Stockholm den 26 november.

På senare år har arrangörerna försökt göra även nomineringstillfället till en fest för vanliga bokläsare. De nominerade presenteras därför under ett evenemang på Södra Teatern, där Daniel Sjölin intervjuar författarna som har chans att tilldelas priset.