August gläds över segertåget

ANNONS
|

Bäst i Norden. Svenska "Svinalängorna" får Nordiska rådets filmpris. Därmed kan regidebuterande Pernilla August lägga ännu en prestigefull utnämning till samlingarna.

"Svinalängorna" blev under måndagen den åttonde filmen att motta Nordiska rådets filmpris. Utnämningen tillkännagavs av juryns hedersordförande Helen Mirren på en presskonferens i Köpenhamn. Och den brittiska stjärnskådespelerskan var inte sen med att hylla den svenska filmen.

-Det var lätt att enas. Det här är en film som berörde oss alla på ett alldeles särskilt sätt, säger hon om juryns arbete.
Redan prisad

"Svinalängorna" hade premiär redan för ett år sedan och blev en omedelbar framgång när den för första gången visades under Kritikerveckan i Venedig. Sedan dess har den fått flera Guldbaggar, samt valts till Sveriges Oscarsbidrag.

Pernilla August, som inte hunnit börja planera nästa projekt, skrattar när hon tänker på filmens segertåg.

ANNONS
-Och när de ringde och berättade om det här, Nordiska rådets filmpris, jag bara "va?!", säger hon.

"Svinalängorna", baserad på författaren Susanna Alakoskis roman med samma namn, berättar historien om den finska flickan Leena, spelad av Outi Mäenpää, och hennes svåra barndom med alkoholiserade föräldrar. Men till skillnad från romanen utforskar filmen även Leenas liv som vuxen, då gestaltad av Noomi Rapace.

-Vi fick helt fria händer av Susanna Alakoski. Hon var så generös, och så smart, säger Pernilla August.

"Svinalängorna" vann Nordiska rådets filmpris i konkurrens med danska "Sandheden om maend", finska "Hyvä poika", isländska "Brim" och norska "Oslo 31 augusti".

In i hjärtat

För Helen Mirren var mänsklighet ett gemensamt tema i filmerna. Perfektionen gjorde dock "Svinalängorna" till nummer ett. Och inte minst, menade Mirren, dess sätt att även tala till en internationell publik.

Pernilla August berättar att många har berörts av filmen.

-Många som såg filmen kom fram och berättade att filmen handlade om deras liv. Det sade även Susanna Alakoski. Det är så många människor som delar de här erfarenheterna. Och det är så vackert att filmen når in till hjärtat hos folk.

Nordiska rådets filmpris delades för första gången ut 2002 och permanentades 2005. "Svinalängorna" är den åttonde filmen att få priset, som i år delas mellan regissören och manusförfattaren Pernilla August, medmanusförfattaren Lolita Ray och producenterna Helena Danielsson och Ralf Karlsson.

Två svenska filmer har tidigare fått priset. Josef Fares "Zozo" 2006 och Roy Anderssons "Du levande" 2008. 2010 gick priset till danska "Submarino". Prissumman är på 350 000 danska kronor, motsvarande runt 415 000 svenska kronor.

Några av filmens tidigare utmärkelser:

Audience-Critics Week och UNESCO-Hope på Kritikerveckan i Venedig

NDR Best Feature Film i Lübeck

Guldbagge för bästa regi

Guldbagge för bästa kvinnliga biroll

Guldbagge för bästa klippning

Sveriges Oscarsbidrag

Nordiska rådets filmpris

Arvid Jurjaks
TEXT
Arvid Jurjaks
ANNONS