Asghar Farhadi har tidigare vunnit en Oscar för "Nader och Simin – en separation. Arkivbild.
Asghar Farhadi har tidigare vunnit en Oscar för "Nader och Simin – en separation. Arkivbild.

Asghar Farhadi kommer inte till Oscars

Den iranske regissören Asghar Farhadi kommer inte att försöka resa in i USA för att delta på Oscarsgalan, skriver New York Times.

ANNONS
|

I ett uttalande skriver regissören:

"Jag är ledsen att jag måste meddela att jag har beslutat att inte närvara vid Oscarsgalan tillsammans med mina kollegor i filmvärlden."

Farhadi skriver att det inte handlar om en bojkott, eftersom han ville resa och han anser att många filmskapare i USA är emot vad han kallar "den fanatism och extremism som äger rum"

Planerade att åka

Farhadi hade tidigare planerat att åka till Los Angeles för att närvara vid Oscarsgalan. Nu säger han att han inte kommer, även om han skulle få ett undantag från Trumps inreseförbud för folk från sju i huvudsak muslimska länder, bland dem Farhadis hemland Iran.

ANNONS

"Jag skulle därför i det här uttalandet vilja uttrycka vad jag skulle ha sagt till pressen om jag hade rest till USA: Hårdföra personer, oavsett nationalitet, politiska argument och krig, betraktar och uppfattar världen på samma sätt. För att förstå världen, måste de se den ur ett 'vi-och-dem'-perspektiv, vilket de använder för att skapa en skrämmande bild av 'dem' och ingjuta rädsla i människorna i deras egna länder", skriver han.

Oscarsgalan beklagar

Enligt regissören fattade han sitt beslut sedan det blivit allt för stor osäkerhet kring hans möjlighet att resa till USA.

Asghar Farhadi är nominerad i kategorin bästa utländska film för "Forushande."

Den amerikanska filmakademien, som arrangerar Oscarsgalan, har tidigare skrivit i ett uttalande till TT att "det är väldigt oroväckande att Asghar Farhadi (...) kan hindras från att komma in i landet på grund av sin religion eller sitt hemland."

Säljer bra

Samtidigt säljs ovanligt många biljetter till "Forushande" vars engelska titel är "The Salesman" i USA, med tanke på den begränsade distributionen, skriver Indiewire. Filmen visas i New York och Los Angeles och har där sålt bättre än någon annan film i sitt slag (begränsad distribution med undertexter) har gjort på fem år.

Oscarsgalan är den 26 februari.

Fakta: Oscarshinder

Även svenska "En man som heter Ove" är nominerad till en Oscar i kategorin bästa utländska film. Skådespelaren Bahar Pars spelar en av huvudrollerna och kan också få problem att ta sig in i landet, i och med att hon är född i Iran. I nuläget finns inga klara direktiv för hur inresandet till USA fungerar för personer från utlandet med dubbla medborgarskap. Vissa har hindrats och vissa har släppts in i landet, enligt Trita Parsi.

ANNONS