Artur Szulc | I skuggan av Auschwitz
Artur Szulc | I skuggan av Auschwitz

Artur Szulc | I skuggan av Auschwitz

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Belzec: 550 000–600 000, Sobibór: 180 000–250 000, Treblinka 750000–900 000. Bakom dessa siffror människor, mördade i operation Reinhard mellan mars 1942 och augusti 1943. Bakom namnen tre förintelseläger, inte lika avancerade som Auschwitz-Birkenau, men effektiva nog. I Treblinka kunde 12 000–15 000 mördas per dag. ”I dessa tre förintelseläger ut- rotades flera generationer av polska judar och en hel värld försvann”, skriver Artur SzulcI skuggan av Auschwitz, Förintelsen 1939–45.

Hur många fick plats i en gasvagn? Hur många gick att bränna till aska och hur snabbt? Hur många kilo Zyklon B krävdes för att döda 2 000 i ett svep? Hur många kalorier behövde en människa för att överleva? Hur många judar kunde deporteras dagligen från Warszawas getto? Hur många tyska SS-funktioner behövdes för att hålla maskineriet i tre läger igång?

ANNONS

Artur Szulcs bok är fylld av svar, av fakta, siffror, tidsangivelser, namn. Hans kartläggning av operation Reinhard, som var samlingsnamnet för denna fas i förintelsens historia och där Belzec, Sobibór och Treblinka var centrum, är imponerande. De synliga, fysiska spåren efter lägren är så gott som borta, medan generation efter generation har kunnat – och kan – vallfärda till Auschwitz-Birkenau, symbolen för Förintelsen. Det kan vara ett av skälen till att det som skedde i operation Reinhards namn är mindre känt. Szulc skriver också om koncentrationslägren Stuff och Majdanek och om Chelmno, som var det första förintelselägret.

Artur Szulc, tidigare gymnasielärare i historia och specialist på polsk 1900-talshistoria, har skrivit flera böcker om Polen under andra världskriget. Trots den enormt rika litteraturen om Förintelsen som finns är hans ambition att försöka visa hur ”förintelsen stegvis växte fram hos nazityskarna”. Han går grundligt till väga och med många källhänvisningar.

”Vad som gör förintelsen unik är att den kom till efter medvetna beslut som var baserade på politiska och ideologiska övertygelser. Den ändlösa och grymma precisionen i genomförandet gör också förintelsen unik.”

Det finns nyckelmeningar i hans bok och det är om de besluten och om hur idéer förvandlas till beslut och beslut till minutiös planläggning han skriver. Hitler, Himmler, Heydrich, Eichmann, Höss och ännu några till får sina platser som beslutsfattare, strateger och utvecklare. Szulc påpekar att Förintelsen påbörjades innan Wannseekonferensen som har pekats ut som startskottet för massutrotningen av judar. Men det var först efter 1942 som tekniken och som effektiviteten i planläggningen innebar ett den slutliga lösningen kom att omfatta Europas alla judar – i början hade de tyskfödda judarna undantagits, medan utplånandet av sovjetiska och polska judar redan hade startat.

ANNONS

Med många detaljer och med korta inflikade vittnesmål från överlevande beskriver och diskuterar Szulc hela denna fasans tid. Han skriver om massgravar, krematorieugnar, om getton, som töms, om nazisternas försök att sopa igen spåren när kriget håller på att förloras. Förfärlig läsning.

Dagen då jag läser sista sidan av I skuggan av Auschwitz startar rättegången mot ”Auschwitz bokhållare”, Oskar Gröning, i Lüneberg. Alltjämt finns såväl skyldiga som offer i livet – men inte länge till. Desto viktigare då att det tyska rättsväsendet liksom författare, forskare och skribenter som Artur Szulc fortsätter sin dokumentation av Förintelsens tid.

ANNONS