Artisthärvan avslutad i tingsrätten

ANNONS
|

12.23

Stefan Ruben vill att åtalet mot Lotta Engberg ska ogillas. Dom kommer meddelas den 6 februari. Klockan 11.00. Nu är rättegången slut.

12.06

Stefan Ruben, Lotta Engbergs advokat tar över. Charlotte Engberg, som hon kallas här, nekar till brott. Hon har inte mottagit de belopp som Bruno Tillander talar om.

Alla ekonomiska sysslor sköts av hennes manager, tillika hennes make. Drivs genom bolag. Hon erhåller lön. Artister har lärt sig att det är bra att ha någon som företräder en, agent/manager/rådgivare. Det fungerar mycket bättre på det sättet.

Likgiltighet och nonchalans är inte straffbart enligt Stefan Ruben. Lotta Engberg kände helt enkelt inte till de avtal som träffats mellan exempelvis Malmö Brandkår och Bruno Tillander. Ruben menar också att svägerskan själv varit med vid många tillfällen, ibland som konferencier och alltså har varit väl medveten om vad som hänt. Svägerskans företagsnamn och personnummer har använts när Bruno Tillander har fakturerat efter evenemangen. Det är osant intygande enligt Stefan Ruben.

ANNONS

Stefan Ruben menar att arbetssättet har varit ett fantastiskt sätt för Bruno Tillander att tjäna pengar, att han tjänade mycket pengar på sin verksamhet. Och att Tillander haft stora kostnader i samband med de olika evenemangen, det är också självklart menar Ruben.

Advokaten tycker att det fattas en pusselbit, att man inte kollat artisternas konton. Han tycker att det saknas precision i uppgifterna om siffror från Tillander. "Det duger inte här".

11.50

Per E Samuelsson tar över ordet. Han försvarar Magnus Carlsson och lyfter fram att det handlar om lågbudgetframträdanden och att inga köpcentrum varit medvetna om att det handlat om svarta pengar.

Även han menar att det handlar om ett renodlat ord mot ord-mål. Samuelsson anklagar åklagaren för slarv, att han har litat för mycket på Bruno Tillanders vittnesmål. Samuelson ifrågasätter också åklagare Arne Fors kunskaper om artistbranschen.

Det finns ingen stödbevisning enligt Per E Samuelsson som uppfattar Magnus Carlsson som en extremt försiktig och snäll person. Och en uppriktig person.

Magnus hävdar att han tagit emot pengar av Bruno Tillander, men inte lika mycket som Bruno Tillander säger att det handlat om. De två har samarbetat sedan 1998 och hur skulle Magnus veta att Tillander från 2004 börjat köra kolsvart, undrar Per E Samuelsson.

ANNONS

Magnus Carlsson har agerat i god tro fram till att Tillander åker fast och börjar skylla på artisterna. Han har inte ämnat att smita från skatten. Artisten trodde att de aktuella pengarna redovisats i de deklarationer han har skrivit under. Så vilka summor handlar det om, det är frågan.

En annan fråga Per E Samuelsson ställer i sin slutplädering är vem Bruno Tillander egentligen är, denne bokare som kört kolsvart sedan 2004. Samuelsson drar paralleller till Lance Armstrong som erkände först när loppet var kört. Ska tingsrätten verkligen lita på honom, denne man som surfat på en räkmacka under hela rättegången? Alla har klappat honom på ryggen fram till att advokaterna gick hårt åt honom. Då ilsknade Bruno Tillander till.

Samuelsson ifrågasätter med sin slutplädering Tillanders trovärdighet och sätt att agera i rätten. Samuelsson menar att det handlar om idel överdrifter från Tillanders sida. Och precis som Martin Stenmarcks advokat undrar Per E Samuelsson hur Bruno Tillander kunde leva på sin verksamhet om han betalade så mycket pengar som han hävdar att han har gjort.

11.25

Hans Strandberg, Martin Stenmarcks advokat, är först ut bland artisternas advokater.

Han hävdar att Martin Stenmarck redan har sonat sitt straff. Han har redan betalat in ett tilldömt skattetillägg och har fått stor medial publicitet. Negativ sådan. Det bör tingsrätten ha med sig, menar Hans Strandberg som retoriskt skickligt konstaterar att det handlar om ett rent bevisningsprövningsmål.

ANNONS

Vem talar sanning, Bruno Tillander eller artisterna?

Det som ser ut att vara ett enkelt mål där det som ser ut att vara som åklagaren säger, kanske inte är så enkelt, säger Hans Strandberg som sedan sågar Bruno Tillanders bevis, att denne valt att upprätta hela sin bokföring efteråt. Strandberg hävdar också att bevisen helt och hållet handlar om avtalen och fakturorna som gällt mellan Tillander och olika köpcentrum. Strandberg ifrågasätter också hur Bruno Tillander alls kunde leva på sin verksamhet om han betalade så mycket till sina artister som han själv säger.

Bruno Tillander har inget underlag utan har i många fall fabricerat i efterhand för att få ner sin egen inblandning.

Hans Strandberg menar att det är skillnad på relationen mellan Magnus Carlsson och Bruno Tillander och den mellan Martin Stenmarck och artistbokaren Tillander. Carlsson och Tillander har jobbat ihop väldigt länge. Därför har Magnus Carlsson fått gage och inte Martin Stenmarck som bara har fått kostnadsersättning.

Åklagaren har inte styrkt att det förhåller sig som han hävdar. Rätten måste komma fram till huruvida det står helt utan tvivel att Martin Stenmarck talar sanning eller ej.

Han menar att åklagaren måste bevisa de summor han nämnt.

11.05

ANNONS

Bruno Tillanders advokat Tommy Nilsson börjar sin slutplädering med en allmän reflektion.

Bruno känner sig kränkt och ifrågasatt. Och har därför blivit pressad och har sagt en hel del, han har inte riktigt förstått situationen vid rättegången.

Tillander tjänade inte några stora pengar på det här, en form av naivitet präglar hans agerande enligt Tommy Nilsson.

Brotten ska också bedömas var för sig menar advokat Nilsson. Då skulle man beakta de preskriptionstider som finns, det gäller då de brott som ska ha utförts under mitten av 00-talet.

Han tycker också att det är alltför osäkert vilka belopp det handlar om.

När det gäller straffvärdet håller Tommy Nilsson inte alls med åklagaren. Han menar att det finns mängder med saker som ska beaktas. Inte minst att Bruno Tillander har hjälpt till väldigt frikostigt. Viktigt är också att Tillander själv sökt upp Skatteverket och har angivit sig själv. Hälsosituationen bör också beaktas liksom att det gått så lång tid sedan brotten utfördes fram till den här rättegången.

Tommy Nilsson lyfter också fram de kraftiga skatteupptaxeringar som Tillander tilldömts och att Bruno Tillander gått i personlig konkurs och riskerar näringsförbud i fem år.

10.25

Åklagare Arne Fors yrkar på villkorlig dom och samhällstjänst för de tre artisterna Lotta Engberg, Martin Stenmarck och Magnus Carlsson. Det för skattebrott vid två tillfällen.

ANNONS

Artistbokaren Bruno Tillander riskerar två och ett halvt till tre års fängelse för fem grova bokföringsbrott och grovt skattebrott. Som förmildrande omständighet tar åklagaren fram att Bruno Tillander varit så hjälpsam under utredningen. Han menar att rätten också möjligen kan beakta Tillanders hjärtsjukdom,kardiomyopati.

Nu väntar advokaternas slutpläderingar.

9.53

Martin Stenmarck kommenterar det inspelade mötet och samtalet som handlar om ett framträdande på Gröna Lund med tillhörande skivsignering under 2009. På bandet säger Bruno: "Vi har ju 20 till dig". Martin Stenmarck menar att han inte har tolkat det som 20000 kronor utan att han senare har fakturerat för 5000 kronor. Som han brukar göra för den här typen av framträdande som syftar till att göra reklam för en aktuell skiva.

Han menar att alla stora artister gör skivsigneringar när det är skivsläpp.

Det framkommer också att de tre artisterna tackar ja till samhällstjänst om det alternativet skulle finnas när de ska få sina domar.

Nu börjar åklagare Arne Fors slutplädering.

9.28

Den fjärde och sista rättegångsdagen har inletts och det med att åklagaren Arne Fors åberopar ny bevisning. I fredags lämnade Bruno Tillander in två skivor till ekobrottsmyndigheten, två skivor med ljudinspelningar. Det handlar om två drygt timslånga samtal, ett mellan Bruno och Martin Stenmarck och ett mellan Bruno och Magnus Carlsson.

ANNONS

I samtalet med Martin Stenmarck talas det om ett framträdande på Gröna Lund. Beloppet som nämns är 20 000 kronor, vilket överensstämmer med de uppgifter Bruno Tillander tidigare redovisat. Inspelningen ska vara gjord tidigt 2009.

Han hade fått rådet att för säkerhets skull spela in sina samtal med Martin Stenmarck och Magnus Carlsson och köpte därför en bandspelare som han hade i en ficka under deras möten. Artistbokaren Bruno Tillander menar att han har gjort allt han kan för att städa upp den här affären och att han är besviken på inte minst Magnus Carlsson för att denne sagt i tv så sent som i tisdags att Bruno Tillander ljuger.

Nu spelas inspelningen med Martin Stenmarck upp i rätten. Artisten själv ser sammanbiten ut.

9.03

Strax börjar rättegångens fjärde dag och Bruno Tillander berättade innan han gick in i rättssalen att han kommer att presentera nya bevis i dag, inspelningar. Han säger att han vill ha fram sanningen.

Annars är det slutpläderingar som gäller i dag.

Bakgrund

Måndagen 16 januari drog rättegången mot artistbokaren Bruno Tillander och de tre artisterna Martin Stenmarck, Lotta Engberg och Magnus Carlsson igång i tingsrätten i Stockholm.

Idag avslutas den med slutpläderingar.

ANNONS

GP rapporterar fortlöpande direkt från rättegången under dagen.

ANNONS