Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Artister jagar perfekta receptet för julstämning

Julkänsla är något högst individuellt och samtidigt starkt förenande. För somliga är det ett jobb att skapa den för andra och då måste man kanske som Matilda Grün och Jesper Sjöberg plocka fram den redan i juli.

Att vara bred som artist är en klar fördel om man ska bygga en del av karriären på att turnera i decembertid. Det kan också vara av värde att plocka in inspiration från annat håll. När musikalartisterna och kusinerna Matilda Grün och Peter Johansson för många år sedan började turnera med sitt julkonsertkoncept gick de på inspiration och sitt naturliga samspel. Men sedan förra året har de plockat in en spelare till, för att förnya sig.

- Man är ju trots allt lite begränsad av själva jultemat, så att få in någon med nya idéer som kan komplettera det etablerade som publiken förväntar sig är jättebra, säger Matilda Grün, med en passning till kollegan, komikern och musikalartisten Jesper Sjöberg.

- Det jag kan bidra med är inslag av humor som eventuellt kan putsa bort det något stela som kan vila över en julkonsert. Men det är viktigt att vara seriös i de här sammanhangen. Publiken vill ha skönsång, julstämning och en familjär stund, säger Jesper Sjöberg.

En balansakt således. Och det finns vissa inslag som är så viktiga att de inte kan väljas bort, med mindre än att publiken blir besviken.

- O helga natt, säger Matilda Grün, den känns som ett måste.

Men i skiktet under "bör vara med" finns en ganska bred repertoar att ösa ur. Till exempel av engelska julpoplåtar, där man kan variera sig år från år.

- Jag har gärna tyngdpunkt på det svenska men tycker om att blanda upp med lite internationellt. I år ska jag till exempel sjunga en låt på tyska. Lite jul-joddling blir det faktiskt, haha, säger Matilda Grün som odlar en sångkarriär i Tyskland när hon inte är i Sverige och sjunger julsånger med kusinen, eller jazz med tjejtrion The Shoo Shoo Sisters.

Läs också: Peter Jöbacks jul blir en helkväll

Här hittar du ett urval av årets julkonserter i Göteborgsområdet

Udda inslag kan alltså också kvala in i konceptet Julen är här, och en specialitet som Matilda, Peter och Jesper gärna överraskar med i julpaketet är också en Queen-låt.

Finns det något som är heligt förbjudet att sjunga?

- Jultomten är faktiskt död, av Cornelis Vreeswijk. Den kommer vi garanterat aldrig att göra, säger Jesper Sjöberg.

Tröttnar ni aldrig själva då? Att börja tomteladda redan i juli, hur kul är det egentligen?

- Jag längtar till jul redan i juni och tycker att det är en lika underbar högtid varje år, säger Jesper Sjöberg.

- Och turnégänget blir som en enda stor familj i december. Vi vill verkligen göra det här tillsammans, säger Matilda Grün.

Fakta: Julen är här

Julkonsert med musikalartisterna Matilda Grün, Peter Johansson och Jesper Sjöberg.

Turnéstart 9 december på Chinateatern i Stockholm, med nedslag i Göteborg 16 december, Lorensbergsteatern och Borås 17 december, Åhaga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.