Även Rolling Stones lämnar sitt gamla skivbolag.
Även Rolling Stones lämnar sitt gamla skivbolag.

Artister överger EMI

ANNONS
|

Skivjätten uppgav tidigare i veckan för BBC att de måste spara runt 200 miljoner pund, motsvarande cirka 2,5 miljarder kronor, per år, och att man därför måste skära ner rejält på personalsidan. Mellan 1 500 och 2 000 tjänster ska bort runt om i världen, en tredjedel av bolagets totala antal tjänster.

Även artisterna har fått höra att de inte kommer att få samma marknadsföring som tidigare och till viss del kommer att få sköta detta själva. Rockveteranerna Rolling Stones, som varit trogna EMI i 16 år, meddelade igår att de går vidare och skriver kontrakt med konkurrenten Universal. Tidigare så har Radiohead hoppat av sitt samarbete med EMI och Paul McCartney har gått till kaffekedjan Starbucks skivbolag Hear Music.

ANNONS

Robbie Williams, en av bolagets större kassakossor med 50 miljoner sålda album, hotade i slutet av förra veckan med en slags strejk där han skulle hålla inne med sin kommande skiva. Enligt stjärnans manager Tim Clark så anser Williams att den nye EMI-chefen Guy Hands beter sig som en "plantageägare".

Guy Hands tog över rodret när investeringsbolaget Terra Firma köpte upp EMI i fjol och det är mot detta bolag som både Radiohead och Williams har riktat stark kritik. Även Coldplays manager David Holmes har uttalat ett missnöje. Coldplay har ännu inte bestämt sig för om man ska stanna eller gå vidare.

På svenska EMI gäller locket på. Alla frågor kring nedskärningar i någon form hänvisas till Londonkontoret och taleskvinnan Amanda Conroy. Conroy i sin tur tar inte emot några samtal utan man blir istället ombeds att skicka mail, som GP i skrivande stund inte fått något svar på. Hur nedskärningarna kommer drabba svenska EMI och dess artister finns det alltså i nuläget ingen som kan svara på. Bland annat Per Gessle, Håkan Hellström, The Ark, BWO, Ulf Lundell, Marie Fredriksson, Björn Skifs, Eva Dahlgren och många fler ingår i svenska EMI:s stall. På D&D management som arbetar med många artister knutna till EMI hälsar man att ingen av dessa vill ställa upp på någon intervju just nu.

ANNONS

- Ingen av våra artister som ligger på EMI finns tillgängliga. Per Gessle har redan sagt att han inte ställer upp och pratar om det här för tillfället, säger Dita Kleman på D&D.

Grundades:

Anställda:

Sverige:
ANNONS