1/16

Artisten Prince död - blev 57 år

Artisten Prince har hittats död i sitt hem i Paisley Park i Minnesota. Stjärnan blev 57 år gammal.

                         

Artisten Prince har dött i sin studio, Paisley Park i Minneapolis, USA, skriver TMZ.

Prince Rogers Nelson blev 57 år.

Enligt uppgifter till ABC News ska hans kropp ha hittats i en hiss i hans Paisley Park i Minnesota tidigt på torsdagsmorgonen lokal tid. Enligt uppgifter till kanalen ska han inte ha varit kontaktbar när han hittades. Hjärt- och lungräddning påbörjades men hans liv kunde inte räddas. Dödsorsaken är inte fastställd, men polisen utreder omständigheterna kring dödsfallet. 

– Det är med djup sorg jag bekräftar att den legendariske, ikoniske artisten Prince Roger Nelson har avlidit i sitt hem i Paisley Park i morse, säger artistens talesperson, Yvette Noel-Schure, till AFP.

Bara för några dagar sedan gjorde sångarens privatplan en oplanerad landning när han var på väg till ett gig, uppger TMZ. Därefter ska stjärnan omedelbart ha transporterats med ambulans till ett sjukhus i närheten. Men han ska dock ha tillfrisknat fort och uppträtt som planerat i Atlanta. Men när han sedan skulle flyga vidare fick planet ännu en gång landa efter en kort stund i luften.

En talesperson uppgav då för TMZ att han dragits med influensasymptom i flera veckor. Prince hade dessförinnan också ställt in ett par spelningar.

Strax efter dödsbeskedet började reaktionerna från omvärlden att komma.

Musikproducenten Lars Söderberg från Luleå konstaterar att en av de stora har gått bort. "Ytterligare en av de stora har dött, de trillar av pinn: Bowie, Lemmy. Prince var en överjävlig musiker och instrumentalist. Purple Rain liksom. Den är ju som en vattenstämpel på 80-talet".

Miranda Ros, 22, från Uppsala är ett stort fan av Prince. "Jag känner att det är så fruktansvärt att alla ens idoler håller på att försvinna! Nyss var det Bowie och nu Prince. Jag är chockad att det var just han som "stod på tur", om man uttrycker sig okänsligt. Prince om någon är ju en ikon. Otroligt beundransvärd person! Min bästa låt med Prince är absolut "When Doves Cry", det var den första låten jag hörde och den satte sig i huvudet direkt. När jag tänker på 80-talet generellt är hela Purple Rain-plattan något av det första som dyker upp i huvudet".

Musikjournalisten Mats Nileskär på Sveriges Radio säger till TT att om det inte vore för Prince hade inte populärmusiken låtit som den gör dag.

– Han är en av de största musikerna i vår tid helt klart, han är länken tillbaka till populärmusikhistorien och är den stora förnyaren. Prince går inte att jämföra med någon annan. Han är outstanding, säger han.

Enligt Mats Nileskär är egentligen bara Michael Jackson jämförbar med Prince vad gäller förnyelse inom svart pop. Prince gav funken nytt liv genom att blanda ihop den med pop och brittisk new wave och skapade en helt ny genre, säger Nileskär.

– Jag tror inte att det finns någon musiker i dag som inte har färgats av Prince, och det spänner över alla musikstilar. Dessutom kom hans lek med identitet också att färga av sig på all modern populärmusik – sex och identitet.