Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arne Dahl: Himmelsöga

Efter en stillsam inledning stegras tempot och spänningen i Arne Dahls nya roman.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Spänningsromaner brukar, för att fånga läsarens intresse på stört, inledas dramatiskt, med ett mord eller en explosion, men Arne Dahl (pseudonym för Jan Arnald) har inga sådana behov i Himmelsöga. Första kapitlet är händelsefattigt värre. A-gruppen har inget vettigt att göra i sensommarvärmen, våldsbrott av internationell art lyser med sin frånvaro i Stockholm, eller som gruppchefen Kerstin Holm konstaterar på sidan 48: "aktivitetsnivån var så låg att den krävde konstgjord andning för att överhuvudtaget finnas".
Sedan händer mycket klumpvis. Ett som det verkar simpelt butiksrån får oanade följder. Dahl börjar skriva med karaktäristisk frenesi när han gör kopplingar till John Le Carrés spionvärld och James Ellroys L A konfidentiellt. Han resonerar kring demokratibegreppet och han kommer fram till vad Säpos uppgift är, egentligen. Att så lite som möjligt av omvärldens ondska når Sverige.
Jämfört med förra boken Efterskalv, som handlade om hur terrorismen drabbade Sverige, är thrillerbyggstenarna i Himmelsöga av det mer traditionella deckarslaget. Här finns en sadistisk seriemördare med ekon från Val McDermids Tony Hill-romaner. Internutredaren Paul Hjelm får i uppdrag att lokalisera en svensk pensionsmässig mästerspion som försvunnit spårlöst. Samhällskritiken riktas mot sjuka skönhetsideal, mot myndigheters möjligheter att övervaka medborgarnas minsta steg.
Dahl skriver effektivt. Efter tio år, tio romaner och tio fall har A-gruppens medlemmar fått rejält med kött på benen, det är lätt att engagera sig i deras polisarbete och trassliga privatliv.
Bok nummer tio skulle innebära The End för A-gruppen. Baksidestexten från Bonniers indikerar dock att det kan bli fler romaner, varför det krävs ett visst mått av självbehärskning att inte genast tjuvkika på slutet. Å den andra sidan vet Dahls alla fans att den här författarens böcker tar bara ett par dagar att plöja igenom från pärm till pärm, i rätt ordning.