Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ARNE DAHL: Elva

Arne Dahl byter spår och stil i fristående fortsättning på deckardekalogen om den så kallade A-gruppen i Stockholm.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

När Arne Dahl avslutade sin deckardekalog om A-gruppen med Himmelsöga förra året lämnade han dörren vidöppen för en fortsättning, den kommer redan nu, heter Elva, och är att betrakta som en lekfull stilövning och novellsamling, en kriminalroman i traditionell bemärkelse är det knappast.
Efter en något omständlig inledning, en genomgång av vad som hänt sedan sist, visar det sig att de tio före detta medlemmarna i den numera nedlagda gruppen alla har blivit inbjudna till en ensligt belägen 1700-talsherrgård för att äta och dricka gott och berätta historier. Men vem är det som arrangerat samkvämet och har sådan järnkoll på Kerstin Holm, Paul Hjelm, Jorge Chavez och de andra? Vem är den elfte fågeln i "en barnkammarramsa om en liten flock sångfåglar"? För den som har bråttom räcker det, märkligt nog, med att läsa bokens baksidestext för att lösa den gåtan.
I Elva finns ekon från Agatha Christies Tio små negerpojkar, Giovanni Boccaccios Decamerone och Edgar Allan Poes Sällsamma berättelser. Historierna som berättas kring middagsbordet är ömsom fasansfulla, ömsom milt humoristiska. Bäst är Dahl när han närmar sig kriminalromanen, vilket han gör i Det tredje ögat, om en smitningsolycka med efterföljande polisutredning i avgasernas Mexico City, eller Ciudad de México som berättaren Jorge väljer att kalla staden.
Problematiskt blir det i mellansnacken med tio huvudpersoner samlade i ett och samma rum, det blir inte många repliker över till var och en. I och för sig är det bra att Arne Dahl byter spår och stil för att motivera ännu en bok om A-gruppen, men för alla oss som gillade de tio första böckerna var kanske inte resonemang kring berättarkonstens mekanismer kombinerat med små noveller som författaren hade ett behov av att få ur sig riktigt vad man väntat sig.