Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ardalan Esmaili är en av tio skådespelare som har utsetts till Shooting star och som nu reser till Berlins filmfestival för att nätverka, göra intervjuer och framträda på en rad olika evenemang.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ardalan Esmaili är Sveriges nya stjärnskott

Årets svenska Shooting star på filmfestivalen i Berlin heter Ardalan Esmaili. Som Shooting star är han i gott sällskap. Tidigare har bland andra Alicia Vikander och Bill Skarsgård tilldelats utmärkelsen.

Under några intensiva dagar ska den 32-årige skådespelaren Ardalan Esmaili nu nätverka, träffa producenter och regissörer och umgås med festivalens nio andra Shooting stars.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

­– Det känns väldigt hedrande. När de ringde från Filminstitutet och sa att de nominerat mig, då trodde jag knappt på det. Och jag trodde aldrig att den jury som till sist valde ut de tio skulle välja mig, säger han till TT.

Filmat med Brian De Palma

I Sverige har vi hittills kunnat se Ardalan Esmaili i bland annat den danska filmen ”Charmören” och tv-serierna ”Gråzon”, ”Rebecka Martinsson” och ”Den döende detektiven”. Kommande är flera filmer gjorda utanför Sverige – Brian De Palmas ”Domino”, Neasa Hardimans ”Sea Fever” och Niels Arden Oplevs ”Ser du månen, Daniel”.

- När det gäller ”Domino” vet jag inte vad som händer. Det blev en massa strul, folk i det danska crewet hade inte fått betalt, och jag har inte en aning om när den har premiär, eller ens om jag är kvar i den. Men det var stort. Jag älskar Brian De Palmas filmer. När jag var barn sträcktittade jag på ”Scarface” – fast det är kanske inget man ska göra som barn. Men att nu få sitta i samma rum som han...

Hyllades för sin roll i "Charmören"

Ardalan Esmaili är uppvuxen Malå och i Skellefteå och har studerat på Teaterhögskolan i Stockholm. Han har jobbat på Unga Klara och Dramaten. Från Dramaten är han just nu tjänstledig för att spela på Folkteatern i Göteborg där han tidigare gjort huvudrollen i en uppsättning av ”Hamlet”.

Hans hittills mest uppmärksammade filmroll är den i ”Charmören”, som uppmärksammades stort på filmfestivaler runtom i världen, och som kan sägas vara en del i den pågående trend där unga danska regissörer på ett utmärkt sätt visar framfötterna.

- I Danmark jobbar regissörerna väldigt tätt ihop med skådespelarna, mer än vad man gör i Sverige. Det är i alla fall vad jag tror från den i och för sig lilla erfarenhet jag har.

Fullspäckat schema i Berlin

Nu reser Ardalan Esmaili till Berlin och får möjlighet att träffa filmfolk från hela världen.

- Det blir intervjuer, möten, ett fullspäckat schema, olika framträdanden och vi ska vara med på en massa olika evenemang och event. Förhoppningen nu är ju att... jag förstår ju att det krävs så oerhört mycket för att få en stor roll i en amerikansk film. Det är inget jag drömmer om, men det skulle vara kul och utmanande. Men jag hoppas på ett större nätverk tack vare det här.