Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: TT.

Arabiska superstjärnan i kontroversiellt uttalande

GP kunde tidigare berätta att den arabiska superstjärnan Najwa Karam kommer till Göteborg. Men tidigare har hon blivit starkt kritiserad för ett uttalande om diktatorn Adolf Hitler.

Lördag den 20 augusti kommer sångerskan Najwa Karam från Libanon att stå på Kulturkalasets scen vid Poseidon.

Hon har sålt över 60 miljoner skivor världen över och är även jurymedlem i Arabs got talent (Arabiska Idol).

LÄS MER: Arabisk superstjärna till Göteborg

Men i juni 2012 var hon med i det arabiska tv-programmet Talk of The Town. Ett framträdande som fått stor spridning. Reportern bad henne ta egenskaper från kändisar och skapa en drömperson. Då svarade hon bland annat Adolf Hitler.
 

Översättning:

Reporter: Om du kunde ta några egenskaper från en person som är känd över hela världen och skapa en drömperson, vem skulle det i så fall vara i från?

— Om jag kunde ta egenskaper från en känd person eller flera? Hitler hade en förmåga att övertyga människor. Jag skulle vilja ha Richard Geres charm, street smarthet och ego från Al Pacino och från Shakespeare vill jag ha romantiken.

Reporter: Ja, det var fint.

Najwa Karam har inte offentligt svarat på varför hon valde just Adolf Hitler. GP har försökt komma i kontakt med sångerskan, men hennes manager menar att hon i nuläget inte kan kommentera något.

LÄS MER: Göteborg & Co:s hemliga plan - arabisk popstjärna till Ullevi

När GP ringer upp arrangören Tasso Stafilidis som bokat Najwa Karam till Kulturkalaset har han precis fått reda på att klippet finns.

- Jag har precis fått höra om det. Vi försöker få tag på videon så jag kan kolla på den.
Vad jag förstod det som fick hon olika frågor om olika diktatorer.

När GP läser upp vad som sägs i klippet tar han avstånd.

- Det hon säger är ju inte att hon är nazist eller att Hitler gjorde något bra. Det är ju viktigt att titta på det i sitt sammahang. Men jag skulle själv aldrig använt en jämförelse med en folkmördare som Hitler såklart eller någon annan galen diktator. Så jag vet inte hur det kom sig att hon just tog det som ett exempel, men det är otroligt smaklöst.

Kommer ni vidta några åtgärder?
- Vi ska ha en diskussion och samtal om det och kontakta hennes management och ställa lite frågor. Men jag tycker inte att man ska dra för stora växlar. Jag har jobbat antirasistiskt hela mitt liv. Hon var inte sympatisk mot det Hitler gjorde. Hon sympatiserar inte med Hitler.

Skulle en avbokning vara aktuell?
- Det enda som skulle få oss att avboka hade varit om det skulle visa sig att hon var nazist, antisemit eller sympatisera med nazister. Vi har ingen åsiktskontroll på våra artister, men vi har åtminstone koll på att de delar vad Kulturkalaset står för.
Men det är alltid problematiskt om det finns en osäkerhet kring vart en person står.