Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/15

Arabisk folkfest på Götaplatsen

"Det här är kalasets höjdpunkt", tjoade en av körmedlemmarna innan hon rusade bort till de andra och upp på scenen.

Ännu en kväll fylldes Götaplatsen till bredden. Precis som sina föregångare, de arabiska artisterna Elissa och Najwa Karam lockade Nawal El Zoghb en minst sagt lika stor publik. Med 50 miljoner sålda skivor och en 30 år lång karriär bakom sig är Nawal El Zoghbi en megastjärna i den arabiska musikvärlden. Och fanskaran är stor, även i Sverige. Bara 15 år gammal släppte hon sitt debutalbum och har hållit ett fast grepp om sin publik sedan dess. Så även den här kvällen när hon skred in på scenen i en himmelsblå dress som påminde om något som Prinsessan Jasmin kunde ha burit i Disneys Aladdin. Hon var minst sagt sagolik, så även hennes röst.

"Vi är ute på en liten mission"

Med rytmiska arabiska toner showade hon på scenen från början till slut. Nawal El Zoghbi var värd att vänta på. Timmar innan spelningens start fanns åtskilliga fans på plats framför kravallstaketet. Men det betyder inte att de som kommit i god tid hade tråkigt. Tvärtom. Lördagskvällen på Götaplatsen tog vid med full fart redan när Love is all inleddes under ledning av Fredrik Berglund och Augustifamiljens Simon Ljungman. Till sin hjälp hade de kören We are Voice med sångare från bland annat Göteborg, Uddevalla, Karlstad och Örebro.

– Det här är kalasets höjdpunkt, tjoade en av körmedlemmarna innan hon rusade bort till de andra och upp på scenen.

Till framträdandet hade publiken möjlighet att sjunga allsång.

– Vi är ute på en liten mission, vi tror inte bara att ni i publiken kan sjunga allsång, utan även stämsång, sa Fredrik Berglund.

Och mycket riktigt, på Simon Ljungmans begäran flyttade publiken sig genast närmare scenen och började sjunga med i Penny Lane. När de sedan drog igång Day Tripper började dessutom den stora skaran som hade samlats framför scenen att knäppa med fingrarna och dansa.

Ett dansant par var Ninni Landmer och Peter Holm från Göteborg.

– Jag har tyckt om Beatles hela livet, det är svårt att säga en favoritlåt, men Lucy in the sky är speciell, sa Ninni och fortsatte:

– De framförde det verkligen bra på scenen ikväll. Jag ser fram emot att gå på fler Beatles-evenemang här i Göteborg framöver.

Allsång med kraft från tårna

Marita Kjellgren stod och sjöng med intill det dansande paret.

– 1964 var jag och såg Beatles på Johanneshov. Då var jag bara 12 år. Biljetterna kostade 20 kronor och det tyckte vi var dyrt då.

– Alla skrek så man hörde inte så mycket. Men jag har sparat biljetten.

Men i publiken syntes inte bara de som varit med och upplevt Beatles storhetstid. Ett flertal barn och unga viftade entusiastiskt med händerna i luften för att visa att de också kunde en och en annan låt. När Let it be kom upp på allsångstavlan invid scenen tog hela publiken i från tårna.