Ansiktet tar av sig masken

R'n'b-duon Ansiktet är tillbaka med den självutlämnande skivan "Tusen Nålar" som kretsar kring relationer, psykisk ohälsa och att få 30-årskris i en ytlig artisttillvaro.

ANNONS
|

- "Tusen Nålar" är en metafor för ett känslomässigt uppvaknande som vi båda har sökt efter och på många plan har uppnått. Vi gör upp med en massa känslor och funderingar vi burit på de senaste åren, säger Erik Nordström.

Det är fyra år sedan debutalbumet "#Dennyarnbmannen", där Erik Nordström och Herbert Munkhammar gjorde snuskig svensk r'n'b och lekte med klichébilden av den potenta machomannen i genren genom humoristiska texter.

ANNONS

Relationer i fokus

Den nya skivan, som släpps den 12 maj, har tyngdpunkt på rytmer ur klubbmusik och spretar mellan hiphop, r'n'b, dancehall och afrobeats. Texterna har blivit allvarligare och mer personliga. Duon har kanaliserat sina färska 30-årskriser och känslan av att inte räcka till, både privat och professionellt, i musiken.

- En känsla av att det här inte är "good enough". Det kan vara rätt jobbigt men man får bara ta tjuren vid hornen och grovhångla med tjuren, säger Herbert Munkhammar.

Duons kärlek till explicita sexskildringar återkommer i rader om "poppers och en flaska lotion" på "Slow motion" men annars djupdyker texterna mer i relationer. Lyckliga kärlekslåtar som Prince-pampiga "Du tar mig upp" och "Serotonin" blandas med uppbrott där allt som finns kvar efter ett förhållande är foton ("Kamera").

TT: Blir man mer cynisk till relationer som artist?

- Jag är verkligen inte det idag men jag har haft en föreställning om att relationer ska vara på ett visst sätt. Jag har nog varit inne i ett ganska känslomässigt bedövat tillstånd där det varit jävligt mycket fokus på jobb. Sen har jag liksom vaknat upp ur det, träffat en ny person. Det är sådant man inte riktigt tror ska hända, säger Herbert Munkhammar, som nyligen gift sig.

ANNONS

"Psykisk ohälsa är tabu"

Skivan rör sig i statusängsliga Stockholmsnätter där "alla har klätt upp sig här men ingen har något kul" ("Tombola") och skildrar avtrubbade utekvällar där man super för att få känna något igen ("En annan väg hem").

- När vi slog igenom kunde jag bli ganska uppslukad av vara artist och livsstilen som kommer med det kan vara väldigt ytlig, berättar Erik Nordström.

- Det känns naturligt att jag, några år senare, när jag mognat lite, börjat ifrågasätta vilka saker som är viktiga i livet.

Erik Nordström hoppas också att de självutlämnande texterna ska få ringar på vattnet.

- Det finns så många konflikter och missförstånd som skulle kunna undvikas om män bara kunde lära sig prata om känslor i högre utsträckning. Det finns ett tabu kring psykisk ohälsa och det är så jävla destruktivt och farligt, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Ansiktet

Herbert Munkhammar

Född: 1985

Civilstånd: Gift

Musikbakgrund: Slog igenom 2003 med rapgruppen Afasi & Filthy och singeln "1990-nånting" tillsammans med Snook. Gruppen vann 2009 en grammis för årets dans/hiphop/soul och Munkhammar har sen dess medverkat på i många olika konstellationer inom svensk hiphop. Exempelvis gruppen Maskinen tillsammans med Frej Larsson, som nyligen upplöstes.

Erik Nordström

Född: 1985

Civilstånd: I ett förhållande.

Musikbakgrund: Del av duon Lilla Sällskapet vars andra halva utgörs av producenten Mats Norman. Gruppen debuterade 2012 med skivan "Om vingarna bär". Lilla Sällskapet var också del av ett större kreativt kollektiv på Golden Best Records tillsammans med akter som Maskinen, Zacke, Movitz och Mash-up international.

ANNONS