Ansiktet gör snusk med baktanke

ANNONS
|

Han frustar av sexualitet, har ett blänkande sexpack och får kvinnorna att skrika av välbehag. Amerikanska r'n'b-stjärnor som R Kelly och Trey Songz är inte sena med att berätta om hur enormt sexuellt begåvade de är.

Herbert Munkhammar och Erik Nordström i duon Ansiktet tröttnade på det eviga skrytet och vände på steken. De skriver om misslyckanden och tillkortakommanden.

-Vi ville framställa mannen som mer ödmjuk och kvinnan som mer dominant och initiativtagande. Det görs för sällan och då skapas förlegade föreställningar om hur män och kvinnor är, säger Herbert Munkhammar.
Vill ge tankeställare

Det har gått två år sedan debutsingeln "X" kom och förra året gjorde de succé med uppföljaren "Äckligt". Samtidigt har Herbert Munkhammar haft fullt upp med bandet Maskinen och Erik Nordström har varit upptagen med Lilla Sällskapet. Men nu ser debutplattan "Den nya r'n'b-mannen" dagens ljus.

ANNONS

Med textrader som "Du tar aldrig hänsyn till mina små komplex, för du vill bara ha sex" och "Först knäcktes benen på min säng och sen så knäcktes mina egna så nu går jag hos en kiropraktor" vill de få lyssnaren att ifrågasätta gamla könsroller.

-Förhoppningsvis får de som lyssnar en tankeställare om hur man kan vara som tjej eller hur man kan vara som kille, säger Erik Nordström.

Även om texterna har en seriös underton är det humorn som får ta störst plats, inte politiken.

-Humorn är ett verktyg för att få folk att lyssna, i stället för att skriva folk på näsan med fakta och åsikter staplade på varandra, säger Herbert Munkhammar.
Uppmanar män att ge plats

Det kan låta ambitiöst att försöka skrida in som riddare i blänkande genusrustning i en annars ganska solkig r'n'b-värld. Men duon säger sig inte vara ute efter några klappar på axeln eller ryggdunkningar.

-Vi vill inte framställa oss som perfekta män. Vi vill göra r'n'b och skriva om sex för det är kul och sensuellt. Vi skriver om det ur vårt perspektiv och inte en manschauvinistisk dollarmiljonärs, säger Erik.

Tillsammans vill de uppmana alla män att ta ett kliv tillbaka och tjejer att ta ett steg fram. Även om det är lättare sagt än gjort att leva som man lär.

-Vi försöker. När man har lärt sig att ta mycket plats är det svårt att komma ihåg att släppa fram alla. Men jag tycker att alla män borde tänka på det, säger Erik Nordström.

Namn: Herbert Munkhammar.

Född: 15 mars 1985.

Namn: Erik Nordström.

Född: 30 augusti 1985.

Aktuell: Med nya albumet "#DENNYARNBMANNEN" och Sverigeturné.

... Turnén : "Vi har gjort en ambitiös liveshow och lagt mycket energi på att den ska bli bra och underhållande. Till exempel har vi byggt tre meter höga statyer av oss själva som kommer att vara på scenen. De representerar svulstigheten i projektet", säger Erik.

... Sex på svenska: "Det är humorn som gör att det inte blir töntigt", säger Erik och Herbert fyller i: "Hade det varit gravallvarligt hade det nog blivit rätt äckligt och lite gubbigt".

30/3 Sälen, 4/4 Åre, 5/4 Umeå, 27/4 Örebro, 29/4 Uppsala, 30/4 Karlstad, 4/5 Huskvarna, 16/5 Stockholm.

ANNONS