Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anne Tyler | Den blå tråden

Anne Tylers roman Den blå tråden är nominerad till årets Man Booker-pris. En varm släktkrönika som trivsamt puttrar på utan att det tunga blir riktigt farligt, skriver Hanna Jedvik.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Anne Tyler

Den blå tråden

Översättning: Karin Andrae

Massolit Förlag

Familjen Withshank är lite smått kantig, ganska mycket kärleksfull och alldeles lagom dysfunktionell för att det ska kunna bli lika delar underhållande som fängslande i Anne Tylers senaste roman Den blå tråden.

Withshanks har samlats på föräldrarna Abby och Reds veranda till huset på Bouton Road i Baltimore för att komma överens om vad de ska göra med huset nu när mor och far börjar bli gamla och inte kan bo kvar i villan där alla barnen växte upp. Förvecklingar uppstår. Scenen på verandan är också en utmärkt utgångspunkt för att blicka tillbaka på familjens historia, både nu levande och tidigare generationer.

Livsöden rullas upp när Anne Tyler på ett förtjänstfullt vis gör återkommande kast tillbaka i tiden i takt med att berättelsen rör sig fram i stilla mak längs med romanens huvudgata i nutid, om husets kommande öde och familjens smågnabbande.

Personliga oförmågor och snedsteg blottläggs i släktens historia och alla binds de samman av en tråd som är blå, inte röd. Titeln Den blå tråden gör sig kanske bättre på engelska med tanke på hur begreppet ”blue” används som synonym till nedstämdhet eller sorgsenhet. En tydlig bild över familjen Withshanks öde. Även om Anne Tyler portionerar ut de tunga stråken i måttfulla doser så att det aldrig blir farligt eller jobbigt på riktigt. Istället puttrar historien vidare på ett trivsamt vis och tecknar en varm släktkrönika i en kultur där familjen är en tydlig knutpunkt och där man håller samman oavsett vad som sker i livet. Till och med familjens svarta får Denny kommer till undsättning när det är dags för kraftsamling inför föräldrarnas ålderdom.

Pulitzerpristagare Anne Tyler har hunnit med att ge ut tjugo romaner sedan debuten 1964. Hennes långa erfarenhet som författare och hennes stilistiska säkerhet kommer onekligen till sin rätt i detta prickfria romanbygge. Passar perfekt som läsning i hängmattan eller balkongens solstol.