Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

@annacate: ”Det finns en värld bortom Instagram som är viktigare”

För Catarina Skoglund är inredning ett sätt att koppla av eller att få vara kreativ i vardagen. ”Jag tycker om att omge mig med fina saker, som jag sedan kan flytta runt här hemma. Prova mig fram och förändra när jag tröttnar.”

Varför började du instagramma?

– Jag har varit intresserad av att fota i snart tjugo år. Jag hittade till Instagram för drygt tre år sedan och det verkade vara ett roligt sätt att dela bilder och en anledning för mig att fotografera. Då kunde jag aldrig ana vad det skulle leda till eller att Instagram skulle bli så stort. I dag har det blivit ett sätt att koppla av och vara kreativ i min vardag.

Hur tänker du när du gör ett inlägg?

– Det blir oftast att jag ser en bild i huvudet och sedan arrangerar jag det jag hade i åtanke på just den platsen. Eller så blir det en ögonblicksbild, för att ljuset var fint just där och då.

Hur går det till rent praktiskt?

– Jag använder oftast mobilen. Det är snabbast, speciellt om man ska fånga ett ögonblick. Bilderna redigerar jag i appen vsco Cam. De har fina filter och man kan lätt ändra ljusstyrka och mättnad. I snitt lägger jag fem minuter på att redigera en bild.

Hur ofta känner du att du måste uppdatera?

– Jag har ett relativt sunt förhållande till det där. Känner jag inte för att uppdatera på ett tag, så är det inget jag mår dåligt över. Ibland kan jag ha väldigt mycket inspiration och uppdatera flera gånger på en dag, andra gånger kan det gå dagar eller veckor.

Vad ger dig mest likes?

– Inredningsbilderna, helt klart. Bilder från vårt kök med de franska pardörrarna och väggen i betongglas, framförallt. Jag tycker väldigt mycket om att fota min dotter. Numera tänker jag mer på att ta bilder på henne där hon syns bakifrån eller är i rörelse, för då känns de inte lika privata. De brukar också ge många likes. Naturen betyder mycket för mig, jag älskar skog och hav. Men just naturbilder brukar inte vara lika populära.

Hur mycket tid lägger du på Instagram?

– Det är så olika från dag till dag, beroende på om jag är på jobbet eller är ledig. Sammanlagt blir det säkert några timmar per vecka, utan att jag tänker på det. Det är lätt att försvinna in i Instagramvärlden.

Känner du en press att leverera?

– Nej, inte numera. För något år sedan kände jag mer press, men det har försvunnit. Det finns en värld bortom Instagram som är mycket viktigare. Jag tycker mer att själva mobiltelefonen har blivit ett ”monster” som stjäl väldigt mycket tid.

Vart tror du att trenden med inredningskonton kommer att ta vägen?

– Så länge det finns intresse så tror jag att de kommer finnas kvar, men mattas av. För flera år sedan var det modebloggarnas storhetstid. Jag tror att många som var intresserade av mode då har gått över till inredning i stället.

FAKTA: @annacate

Namn: Catarina Skoglund

Ålder: 35 år.

Familj: Man och en dotter som är sju år.

Yrke: Säljare.

Bor: Vid Mariaplan i Kungsladugård.

På Instagram: @annacate.

Antal följare: Cirka 27 000.

Mitt bildgalleri: ”Mest bilder från mitt hem och min vardag i en genomgående dov färgskala.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.