Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna trollband i perfekt forum

ANNA TERNHEIM: Anna Ternheim har en talang, integritet och styrka som vi kommer att fascineras av länge, men i kväll nådde hon inte riktigt ända fram trots att hon tidvis trollband oss.
3 fyrar
ANNA TERNHEIM
Stenhammarsalen, fredag

När Anna Ternheims första demos snurrade runt på skivbolagskontoren i Stockholm var det ganska väna skapelser. Visserligen med en påtaglig svärta men ytterst nedtonade och närmast sakrala. Somliga tackade nej till Anna, delvis av den anledningen.
De har antagligen redan ångrat sig och om inte annat skulle de göra det om de hade kunnat ana hur Anna Ternheim med band skulle riva sönder luften i Konserthusets Stenhammarsal en kylig kväll i januari. Det är de moment då Anna och hennes extremt lyhörda trio plötsligt exploderar som jag tappar andan. I ett äldre "popnummer", men även i bland annat A french love och My secret från debutplattan som ges extra vassa kanter live. Då når man ett skärande, ruskigt svängande larm som får mig att tänka på såväl Pixies som Crazy horse. Ruggans bra.
Annars är ju Anna Ternheim i första hand den där aningen blyga kvinnan som sjunger mörka historier under lång lugg. Den Anna är också med den här kvällen. I I'll follow you tonight och hitlåten To be gone. Och att den senare är en av aftonens mest tveksamma nummer, nästan som om den vore lite sönderspelad, är egentligen bara ett bevis för att Ternheims övriga material är av hög klass.
Två covers blev det också. En Sinéad O'Connor och så givetvis Broder Daniels Shoreline som får en ännu suggestivare dramatik i Annas händer än när Henrik Berggren skrålar den med foten på monitorn och näven i luften.
Publiken är trollbunden. Anna Ternheim har vunnit en mycket hängiven publik på kort tid. Den kommer att bli större. Det är inte svårt att att se och höra att vi här har en artist som har så mycket talang, integritet och inneboende styrka att hon lär fascinera oss länge än. I Stenhammarsalen, som för övrigt är perfekt för den här typen av popmusik, klarar hon ännu inte riktigt att hålla samman hela spelningen.
Men det kommer. Var så säkra.
JOHAN LINDQVIST

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.