Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Anna-Karin Wyndhamn är Sveriges nya Supernanny

På måndag har "Supernanny Sverige" premiär. Programledare är Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet. – Det kommer att bli mer humor och mer skratt. För så är det ju i familjer. Allt är inte bara skrik och gråt, förklarar hon. .

Det var i juni i år som det blev klart att Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete på Göteborgs universitet, blir programledare för ”Supernanny Sverige”. Programmet har premiär på måndag och kommer sändas under hösten i totalt åtta delar.

”Supernanny Sverige” bygger på brittiska ”Super nanny” som sändes mellan åren 2004 och 2011, bland annat på svenska TV4. Programmet fick utstå en hel del kritik, inte minst här i Sverige, och bland annat ansåg många att barnen behandlades alldeles för hårt.

"Allt är inte bara skrik och gråt"

Men den svenska upplagan blir annorlunda. Anna-Karin Wyndhamn berättar att hon har ett helt annat förhållningssätt än vad Joanne "Jo" Frost, programledare för den brittiska förlagan, hade.
– Jag har ju en annan personlighet, bland annat. Det kommer att bli mer humor och mer skratt. För så är det ju i familjer. Allt är inte bara skrik och gråt, förklarar Anna-Karin Wyndhamn.

En annan sak som skiljer henne från Jo Frost är var hennes fokus läggs. Där Frost la tyngd på barnen och hur de kunde förändras, menar Anna-Karin Wyndhamn att man måste utgå från föräldrarna. Och det med betoning på både mamma och pappa.
– Det var en grej som jag retade mig på med brittiska ”Super nanny”. Att mamman alltid fick ta skulden. Jag kommer vara mindre dömande och inte himla så mycket med ögonen.

Ingen perfekt förälder

Hon är från skånska Tågarp från början men har bott i göteborgsområdet i 20 år. Under studietiden i Lund träffade hon den stora kärleken. Han läste vid Chalmers och hon flyttade sina studier till Göteborgs universitet och det blev inte bättre än att hon blev kvar. Nu bor hon med sin man och två barn i Olofstorp. Och hon poängterar att hon, Supernanny till trots, inte är en perfekt förälder.
– Alla har svaga punkter, säger Anna-Karin Wyndhamn.

Hon berättar att programinspelningen gått över förväntan.
– Jag tycker att familjerna varit väldigt modiga. Det har känts ärligt oss emellan. Att de öppnat sina hem för en främmande människa, säger Anna-Karin Wyndhamn och fortsätter:
– Med det sagt dyker ju nya problem upp hela tiden. Konflikter förändras när barn blir äldre. Men jag tycker att vi lyckades lösa de som var aktuella just nu.
Vad var det svåraste då?
– Jag kommer från en akademisk värld som, i ärlighetens namn, är ganska stängd och skyddad. I teve blir man granskad på ett helt annat sätt. Men det gör det också mer spännande.
Vilket är ditt bästa tips när det kommer till barnuppfostran?
– Det är viktigt att man även har regler för vad som är ett okej beteende. Det som sker  och tillåts i hemmet är också det som påverkar hur man beter sig i skolan, på fotbollen, relativt kompisarna. Att man som förälder inte tänker ”det är inte så noga” bara för att man är trött efter en lång dags jobb, för det är ju där – i hemmet – den basala sociala träningen sker.

”Supernanny Sverige” har premiär på TV3 och Viafree på måndag den 21 augusti klockan 21.00.