Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Anna Fock | Absolut noll

Debuterande Anna Fock öppnar dörrarna till bögarnas S:t Petersburg. Romanen engagerar mänskligt och politiskt, skriver Malin Lindroth.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Anna Fock

Absolut noll

Ersatz

Anna Focks debutroman kunde inte komma mer rätt i tid. Samtidigt som rapporterna om upptrappat våld mot hbtq-personer i antigaylagarnas Ryssland rasar in öppnar Fock dörren till bögarnas S:t Peterburg, till en tillvaro där våld och förtryck har blivit normaltillståndet.

Romanen handlar om Nikita, en homosexuell biografmaskinist, som försöker leva med värdigheten i behåll i samhällsmarginalen. Vi följer honom och vännerna på drift mellan fyllor, fester, jobb och sängar, i gränslandet mellan sårig barndom och vuxenhet. Barndomsvännen Vasilij har träffat en kvinna och tycks på väg bort från de gamla bögvännerna, ”de ljusblå”. Samtidigt blir Nikita alltmer förälskad i Volodja som han träffar en sen utekväll och inleder ett stormigt förhållande med. Förtrycket finns där hela tiden men sätts klokt nog inte i förgrunden. I stället blir hot och förakt ett normaliserat vardagsinslag i en tillvaro som kretsar kring kärlek, vänskap och vuxenblivande.

Personporträtten hör till romanens styrka. Fock är fenomenal på att med enkla medel skapa människor så levande att de närapå kliver ut ur boksidorna. Till mina favoriter hör gatsoparen Maksim vars obesvarade kärleksbrev på ett fasansfullt vis blir hans fall. Men också den korrupta polisen Arkadij med den självförvållade hjärnskadan.

Romanens titel anspelar på mänsklig kyla. Ändå blir Absolut noll i slutänden värmande läsning. Den omsorgsfulla gestaltningen alstrar sin egen värme. Ytterst handlar det om att inrätta sig i kylan med mänskligheten i behåll.

Det finns partier där jag tycker att historien går på tomgång – de trehundranitton sidorna hade gott kunnat skäras ned med en fjärdedel – men mestadels gläds jag åt en roman som engagerar mänskligt och politiskt utan att för en sekund sluta vara litteratur och bli debattinlägg.