Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Stella pictures/GP.

Anna Book är största förloraren i Biggest loser

Så stod hon där på vågen, med armarna i en klassisk segergest. Anna Book! Vinnaren av Biggest loser VIP!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Finalprogrammet sändes på Sjuan på måndagskvällen, men visst hade vi redan räknat ut att Book skulle vinna det här? Åtminstone vi som läser kvällstidningarnas nöjessidor. Anna Book är en offentlig person, som livnär sig på att synas i nya och gamla medier. Då går det inte att hålla en så stor förändring hemlig.

De bilder som har publicerats på henne har visat en person med kraftigt förändrat yttre. Book har redan i ett antal intervjuer berättat om sina nya tandfasader och sina 3D-ögonbryn (en sorts tatuering). Det är tydligt att Anna Book har velat manifestera att hon har genomgått en stor förändring och påbörjat "ett nytt liv". Även om hon inte har fått avslöja vinsten i den förinspelade serien.

Forskning visar nedslående resultat

Sanningen är att Anna Book, och alla andra deltagare, är grundlurade. Det visar forskningen. En amerikansk studie följde upp hur det hade gått för deltagarna i Biggest loser i USA. Resultatet var mer än nedslående. Efter sex år hade alla utom en av de 14 deltagarna gått upp all vikt eller nästan all vikt de tappat.

Vad som var betydligt värre: Deltagarnas ämnesomsättning hade sjunkit i takt med att kilona rasade, vilket i och för sig inte är så konstigt vid kraftig viktnedgång. Det anmärkningsvärda var att ämnesomsättningen inte hade gått upp igen.

Sex år senare hade deltagarna en ämnesomsättning som låg i genomsnitt 27 procent under deras ingångsvärde. Det motsvarar drygt 700 kalorier per dag, kalorier som kroppen alltså förbrände tidigare, men som efter Biggest loser lagrades som fett.

I offentlighetens stenhårda ljus

Anna Book kommer alltså att gå upp i vikt igen och hon har förstört sin ämnesomsättning. Skillnaden mellan henne och andra hårdbantare är att hon kommer att göra det i offentlighetens stenhårda ljus.

Jag är införstådd med att det kan vara upplyftande att se människor kämpa och klara av att nå uppsatta mål och att det kan finnas en poäng med att se att kända personer är som folk är mest. Men jag kan för mitt liv inte se hur det går att titta på Biggest loser VIP med en varm känsla i magen.

Biggest loser är ett skitprogram

Vi gör det för att begapa de måttligt kända, definitivt inte särskilt folkliga, deltagarna som fajtas i de lägre divisionerna av kändisskap. Och det finns en obehaglig blodtörst i allas vår väntan på det oundvikliga bakslaget. Det offentliga misslyckandet. Viktuppgången. Anna Books tårar. Den största förloraren VIP.

Sammanfattning: Biggest loser är ett skitprogram som på sikt ger deltagarna sämre hälsa och smutsar ner oss alla med sitt människoförakt, VIP eller inte. Jag vill aldrig mer se det.

LÄS MER: Anna Book vann Biggest loser VIP